Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lucratieve vondst verlengt levensduur Rosebel

Lucratieve vondst verlengt levensduur Rosebel

08/09/2017 08:05 - Ivan Cairo

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen Foto: dWT  

PARAMARIBO - Niet alleen Iamgold, maar ook de staat Suriname, lokale gemeenschappen, werkzoekenden, leveranciers en dienstverleners zullen de vruchten plukken van de recente grote goudvondst in de Saramacca-concessie. Met deze ontdekking is de levensduur van de Rosebel-goudfabriek in Brokopondo verlengd tot na 2030. De regering is zeer ingenomen met deze ontwikkeling, zegt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen tegen de Ware Tijd.

Ook Iamgold-topman Steve Letwin is in een jubelstemming, wat hij niet onder stoelen en banken stak gisteren tijdens een presentatie in hotel Torarica. Letwin is ervan overtuigd dat er meer lucratieve goudvoorkomens zullen worden ontdekt in de Saramacca-concessie en in de nabije omgeving. De aangetoonde reserve van 1,5 miljoen ounces goud zal alleen maar toenemen, zei hij. "Dat is het spannende onderdeel van deze bijzondere ontdekking."

Bij exploraties de afgelopen maanden is het bedrijf bij boringen tot een diepte van tweehonderd meter gestuit op een brede goudader van minstens 1,8 kilometer. Daaronder zijn er volgens de Iamgold-topman nog meer goudrijke afzettingen. Wat de recente vondst bijzonder maakt is dat het gaat om "zacht" gesteente met een hoogwaardig goudgehalte. Dit betekent dat de productiekosten lager zullen zijn terwijl de opbrengst hoger uitvalt. De komende drie maanden worden in totaal 20.000 meter aan exploratieboringen verricht.

Minister Dodson spreekt van een "belangrijke vondst." Hij noemt het een voordeel dat Suriname in de voorfase geen kosten heeft zoals wel het geval is bij Newmont, de andere goudmaatschappij. Afgesproken is een bepaalde historische prijs te bepalen, wat inhoudt dat zodra de productie begint Suriname "direct zal verdienen". Ook interessant is volgens de minister dat vanwege de goede vooruitzichten de exploratieactiviteiten langer zullen duren, wat inhoudt dat naast de ongeveer honderd man die reeds emplooi hebben, nog meer mensen aangetrokken zullen worden. 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina