Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • JAP-Luchthaven heeft internationaal vereiste bluswagen

Nieuwe bluswagen JAP-luchthaven voldoet aan internationale eisen

08/09/2017 07:05 - Cheflin Paulus

JAP-Luchthaven heeft internationaal vereiste bluswagen

Demonstratie van het nieuwe brandblusvoertuig op de landingsbaan van de JAP-luchthaven. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - "Onze Johan Adolf Pengel-luchthaven voldoet nu aan de internationale veiligheidsstandaarden. Nu kunnen wij een stap verder gaan naar een categorie-tien-luchthaven.” Dit zei algemeen directeur Vijay Chotkan van Luchthavenbeheer donderdag, kort na de spectaculaire demonstratie op de landingsbaan waarmee een modern brandblusvoertuig in gebruik is genomen.

De NV Luchthavenbeheer heeft 420.000 US dollar geïnvesteerd in deze brandweerwagen voor de luchthaven. De aanschaf van de bluswagen was noodzakelijk om op de lijst van landen met de hoogste lucthvaartstandaarden te blijven. Het voertuig is direct overgedragen aan de brandweer.

De jarenoude voertuigen waren aan vervanging toe. Chotkan zei dat de internationale standaarden voortdurend worden aangepast en dat Suriname niet mag achterlopen. De Johan Adolf Pengel Luchthaven valt al een poos in categorie negen. "Dit betekent dat wij de grootste vliegtuigen binnen mogen halen." Hij verwees in dit verband naar de komst van de Antonov A-225, het grootste vliegtuig dat ooit gebouwd is, in november 2016.

De nieuwe, uiterst moderne brandweerwagen is geleverd door het Amerikaanse bedrijf Oshkosh. Nog dit jaar wordt een tweede, nog modernere en volledig geautomatiseerde versie verwacht, die ook speciaal voor luchthavens is gebouwd. Een Amerikaans team zal de Surinaamse brandweerlieden hier trainen om met de moderne voertuigen te werken.

Het nieuwe brandweervoertuig heeft een opslagcapaciteit van bijna veertienduizend liter bluspoeder. Dat is bijna twee keer zoveel als de oude voertuigen van de Surinaamse brandweer. De reikwijdte van de sproeiers aan de nieuwe wagenmachine is ook vele malen groter dan die van de verouderde modellen. "Wij moeten beschikken over deze voertuigen, maar we hopen dat wij ze nooit hoeven te gebruiken voor een ongeval of calamiteit."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen