Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Vervuiling

COLUMN: Vervuiling

08/09/2017 14:00 - PS

COLUMN: Vervuiling

Philomena Bijlhout  

In mijn (online verschenen) column 'Vernederen en beschadigen' heb ik vorige week mijn bezorgdheid geuit over de vervuiling in de berichtgeving omtrent het 8 Decemberstrafproces. De recente pennenstrijd tussen André Misiekaba, NDP-fractieleider in De Nationale Assemblee en Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het strafproces, is daar een voorbeeld van. Vanwege hun maatschappelijke positie en dus grotere verantwoordelijkheid naar het volk toe, vind ik dat zij in de discussie persoonlijke aanvallen op elkaar achterwege moeten laten.

Eens komt er een uitspraak in dit strafproces. Er zullen winnaars en verliezers zijn, maar ook genoeg verdere uitdagingen waarin wij elkaar zullen moeten versterken om door te gaan; acceptatie en blijvend vertrouwen in onze rechtspraak, nationale (emotionele) verzoening, herstel van internationaal vertrouwen en de economische en ontwikkelingssamenwerking met Europa meer in het bijzonder Nederland. De afhandeling van het recht van Suriname op de resterende verdragsmiddelen. Maar het allerbelangrijkste is oprecht kunnen vergeven zodat eerlijk en duurzaam wordt gebouwd aan dit land.

Aan het einde van mijn vorige column geef ik nog een voorbeeld van geschreven vervuiling in de media zonder te zeggen wie ik bedoel. De collega's Stuart Rahan en Kurt Nahar. Zij bespreken in twee recente columns niet de inhoudelijke feiten van de getuigenverklaring van Rita Chin A Loi in het 8 Decemberstrafproces, zodat dit bijdraagt aan een visie over de door hun gewenste uitspraak. Nee, zij beschadigen en beledigen de getuige en maken haar (zo lijkt het wel) medeverantwoordelijk voor de gepleegde moorden. Dit gaat mij te ver en ik voel mij als lezer niet serieus genomen.

Terecht stelt Essed in een persoonlijke reactie dat door het nalaten van de bronvermelding in mijn column de indruk kan ontstaan dat hij of Misiekaba, verantwoordelijk zijn voor de zojuist genoemde bijdrage. Dat is niet zo en bij dezen is dat dus rechtgezet.

Vanuit een totaal andere invalshoek wil ik verdergaan over het onderwerp vervuiling. Afgelopen zondagmorgen negen uur, liep ik mee met een stadswandeling door Paramaribo. Mijn hemel, wat is die binnenstad een vuil vies zooitje bij elkaar. Ik weet wel dat ons centrum een nationale gore pisbak is door een tekort aan openbare toiletten en lekkere pishoeken voor sommige mannen, maar dat het zo erg is kon ik nauwelijks geloven. Zwervers die de meest schaduwrijke strategische plekken op pleinen, bankjes, onder bomen en aan de boulevard in bezit nemen, waardoor de toerist in de zon staat om het historische object te kunnen bekijken.

Kapotte bier- en drankflessen op trottoirs, stoepen en grasveldjes. Plastic, heel veel omver gegooide overvolle oranje vuilnisbakken, etensbakken en papier. Ik kreeg plaatsvervangende schaamte bij elke toerist die ik tegenkwam (het waren er een hoop) en werd er niet vrolijker van. Tui is van plan nog meer toeristen in te vliegen. Wat gaan we eraan doen? Waarom kunnen wij niet zorgen voor een mooie schone dynamische binnenstad? Misschien moeten we het centrum van Paramaribo opsplitsen in deelgebieden met een gebiedsregisseur of gebiedsmanager of stadsopbouwwerker. Deze persoon zorgt voor de gebiedsontwikkeling door aan de bestaande dynamiek mooie vernieuwende initiatieven toe te voegen.

Neem nou het centrum; plaats in het oude postkantoor een hypermodern warenhuis à la Lucky Store met lunchroom, toiletgroep en parkeergelegenheid. In het nieuwe leegstaande gebouw aan de overkant breng je kunstenaars onder en een afdeling van het Nola Hatterman Instituut. Faciliteer ook de opleiding drama want die hebben geen eigen plek en gooi de historische Dixiebar elke zondagmorgen open met high tea en terras buiten. Na het vogeltjes gebeuren op het Onafhankelijkheidsplein, kunnen wij en de toeristen lekker ontbijten op een overdekt voorterras.

Werk samen met relevante partners zoals het Psychiatrisch Centrum Suriname, de politie, Openbare Werken en horecaondernemers die innovatief, modern en succesvol zijn. Dan wordt ons stadshart schoon, heel en veilig. Stop NU de stadsvervuiling en alle vormen van vervuiling in de media!

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina