Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Bewegen moet vast patroon in ons leven worden’

‘Bewegen moet vast patroon in ons leven worden’

08/09/2017 04:04 - Van onze redactie

‘Bewegen moet vast patroon in ons leven worden’

 

PARAMARIBO - Mensen met een beperking en revaliderenden zijn de grootste groepen die worden behandeld door een fysiotherapeut. Daarnaast komen er ook veel mensen met een sportblessure. Dit zegt fysiotherapeut Henriëtte Ons-Emanuel in gesprek met de Ware Tijd. Zij ziet ook veel cliënten met nek-, schouder- en lage rugklachten.

"Vooral mensen die lang zitten of die een kantoorbaan hebben kunnen deze klachten hebben." Hoewel Ons geen specifiek onderzoek heeft gedaan, zegt ze dat in de hele wereld - dus ook in Suriname - mensen te weinig bewegen. Ieder mens moet dagelijks minimaal drie kwartier actief bewegen. 

"Mensen in Suriname beseffen nog onvoldoende dat ze veel moeten bewegen", zegt Ons. Ze ziet wel dat er meer bewegingsactiviteiten zijn de afgelopen jaren. Initiatieven van verschillende particuliere organisaties keurt zij goed, maar ze blijft erbij dat de burger veel meer moet bewegen. 

"Ik krijg de tijd niet weet je, echt waar. Af en toe ga ik wel even naar de gym, maar niet regelmatig", zegt iemand tegen de redactie. En een ander: "Ik ben sporter dus ik moet bewegen, want dat is belangrijk voor mijn conditie." De geïnterviewden beseffen dat actief bewegen en sporten belangrijk zijn.

Ons zegt dat zij de laatste tijd ook veel kinderen behandelt die last hebben van een aangeboren afwijking in een gewricht. De grootste groep die zij behandelt, is tussen de twintig en zestig jaar oud. "We moeten echt gericht tijd nemen om onze spieren te trainen en bewegen", zegt ze.

Van alle volwassenen wereldwijd komt 26 procent onvoldoende in beweging. Dat blijkt uit een rapport dat op Wereld Fysiotherapiedag, 7 september, is uitgebracht door de overkoepelende wereldconfederatie.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina