Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rijstboeren vrezen ergste in droog seizoen

Rijstboeren vrezen ergste in droog seizoen

07/09/2017 03:29 - Beta Debidien

Een rijstboer op zijn areaal. De boeren vrezen problemen in de intussen begonnen droge tijd.

Een rijstboer op zijn areaal. De boeren vrezen problemen in de intussen begonnen droge tijd. Foto: Beta Debidien  

NIEUW NICKERIE - Nu de droge tijd is begonnen, vrezen rijstboeren in Nickerie problemen; zij voorspellen zelfs extreme droogte. De boeren willen dat de overheid tijdig maatregelen treft, om te voorkomen dat de najaarsinzaai in het gedrang komt. De najaarsinzaai gaat begin november van start.

"We willen dat de middelen in een vroeg stadium beschikbaar worden gesteld, zodat de pompen te Wakay tijdig kunnen worden ingezet voor het bevloeien van de rijstarealen aan de linkeroever van de Nickerierivier", zegt rijstboer Radjinder Mohan. Hij heeft de voorjaarsoogst al binnengehaald en zijn areaal intussen droog bewerkt. Nu wacht hij of de officiële afkondiging van de inzaaiperiode door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Een andere rijstboer, Soerjadie Diran, wil nog geen uitspraak doen over de komende inzaai, omdat hij nog moet afoogsten. "We weten wel dat het moeilijk is om aan irrigatiewater te komen in de droge tijd, omdat wij geheel afhankelijk zijn van water uit de Nickerierivier."

Een ander probleem dat zich bij elke droge tijd voordoet is dat de zouttong in de Nickerierivier zich verplaatst tot voorbij het pompgemaal in Wageningen waardoor de pompen weinig pompuren maken. "We hebben ook geen vertrouwen in de oude pompen van Wageningen die om de haverklap defect raken", zegt Diran.

De Surinaamse Padie Boeren Associatie kent de gevolgen van de klimaatverandering. "We hebben de boeren aan de rechteroever al gevraagd alert te zijn en hun inzaai in aantal hectaren terug te brengen, omdat in de droge tijd er veel geld uitgegeven moet worden om water te pompen", zegt voorzitter Harinandan Oemraw. Over de linkeroever doet hij geen uitspraken "omdat voor die arealen het Overliggend Waterschap zorgt door vanuit Wakay in irrigatiewater te voorzien".

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina