Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Enorme ravage en zeker tien doden door orkaan Irma

Orkaan Irma verwoest grote delen Sint Maarten en Barbuda

07/09/2017 11:40

Orkaan Irma verwoest deel Caribisch Gebied

Straat in het Franse deel van Sint-Maarten nadat Irma is langsgeraasd. Foto: AFP  

Orkaan Irma heeft zeker tien dodelijke slachtoffers gemaakt op de Bovenwindse Eilanden. Op het Franse deel van Sint Maarten kwamen acht mensen om het leven. Op Barbados overleed een surfer, op Barbuda een baby omkwam toen de moeder haar getroffen huis wilde verlaten.

Voor zover bekend, zijn er geen doden gevallen in het Nederlandse deel van Sint Maarten, maar de materiële schade is enorm. Saba en St. Eustatius lijken er relatief goed aan toe te zijn. Het Nederlandse deel van Sint Maarten zit zonder stroom, benzine en internet. De vaste telefoonverbindingen zouden nog wel functioneren. Het vliegveld is niet bereikbaar.

Twee Nederlandse marineschepen zijn op weg naar Sint Maarten, waarvan een met voertuigen, een bulldozer en militaire eenheden. ''We gaan zo snel mogelijk proberen om het vliegveld te ontsluiten, zodat er extra middelen naar het eiland kunnen komen", zei de Nederlandse luitenant-ter-zee Egbert Stoel vanuit Curaçao tegen het NOS Radio 1 Journaal.

"Een orkaan van deze omvang heeft zich nog maar zelden voorgedaan", zei de Nederlandse premier Mark Rutte vandaag na spoedberaad met de betrokken ministers. Hij sprak van een grootschalige verwoesting van infrastructuur, huizen en bedrijven in Sint Maarten. "Huizen staan onder water, de auto's drijven door de straten. Bewoners zitten in het donker in verwoeste huizen en zijn van de buitenwereld afgesloten."

Ook het eilandje Barbuda is bijzonder zwaar getroffen; het complete eiland lag in het oog van de storm. Premier Gaston Browne schat de schade op circa 125 miljoen euro en vreest dat 90 procent van de infrastructuur is vernietigd. Van de 1600 bewoners zou zestig procent dakloos zijn. Een baby stierf toen de moeder het huis wilde verlaten, nadat dit was vernield door de orkaan. 

Orkaan Irma is onderweg naar de Dominicaanse Republiek en Haïti. Vanavond trekt zij langs de Turks- en Caicoseilanden. Zondagochtend bereikt de orkaan de Amerikaanse staat Florida. Naar verwachting is de orkaan dan iets in kracht afgenomen. Circa 100.000 inwoners van Miami en omgeving hebben de opdracht gekregen om te vertrekken met het oog op de komst van de orkaan Irma.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina