Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: De schandpaal

COLUMN: De schandpaal

07/09/2017 14:00 - Pokay Tongo

Stuart Rahan

Stuart Rahan  

Met pek en veren wordt Anne I. opgejaagd op (a)sociale media. Niemand op dit vrij toegankelijke medium wist van haar bestaan af tot zij de fout beging sieraden te stelen in China. Nota bene tijdens een dienstreis op uitnodiging van China. Het is een ware kakofonie aan verwensingen die deze vrouw te verwerken krijgt.

Iedereen probeert elkaar te overtreffen in dit bekladdingsritueel. "Kis ing mars mooi. Jammer dat de naam van Su te grabbel wordt gegooid", is zo'n tekst waar mijn maag van omdraait. Voor de goede orde, de letterlijke teksten van de asociale reacties pas ik bewust niet aan. Het taalgebruik is soms zo banaal dat het mij voor nu niet verbaast als deze asocialen in deze onsmakelijke kwestie het schoolgebouw slechts van buiten kennen. Ik moet voor mijn goede orde er ook bij vertellen dat op elke vorm van het oneigenlijk toekennen van andermans en staatsspullen, een passende reprimande tegenover moet staan zonder aanzien des persoons.

Stelen is not done, ook al doet de gelegenheid zich voor. In het journalistieke vak is een basisbeginsel dat jij je moet blijven verbazen. Is daar geen sprake meer van dan ben jij je gevoel voor realiteit kwijt en is jouw empathisch vermogen aan revisie toe. Mijn grootste verbazing betrof een reactie op de etnische afkomst van de Anne I. "Mi no hoop na wang "DJUKA" want deng snesi o tek extra wraak!!!" en "Gelukkig is het geen marron, maar een Javaanse." Deze etnische schoffering heeft veel weg van aanslagen met een terroristisch karakter.

Toen de Nederlandse politicus Pim Fortuyn vermoord werd in 2002, slaakte de moslimgemeenschap een diepe zucht dat het niet één van hen was die de moord pleegde. Dezelfde moslimgemeenschap wordt namelijk sinds de aanslag op de Twin Towers in Amerika in principe voor vrijwel elke daarop volgende aanslag verantwoordelijk gehouden en alsof dat niet erg genoeg is, wordt geëist dat zij zich ook nog verontschuldigen. "K mis de reactie's van de Javanen. Indien het een andere volk was zou j horen." Terreur en diefstal kennen geen kleur. Dat vergeten vele leeghoofden vaak. Sla er de Surinaamse gevangenisstatistieken op na en je krijgt als etnische proleet een deksel op je neus waar het bloeden ervan niet ophoudt.

De enge hokjesgedachte leeft voort. Paul Somohardjo versterkt het hokjesgedrag. Hij vergoelijkt bijvoorbeeld de reis van zijn partijgenote Ingrid Karta-Bink naar Indonesië. Volgens de doorgeslagen idioot vertegenwoordigt zijn partij het grootste deel van de Javanen, nakomelingen van immigranten uit Indonesië. En nog steeds denkt de kleurrijke Surinaamse samenleving dat de VHP voor/van Hindostanen is en de NPS voor/van afro-Surinamers. Intussen wordt vergeten dat NDP er voor kapitaalkrachtigen is die de gemêleerde minder bedeelde samenleving eens in de vijf jaar verrast om zich verder te verrijken.

En de politieke leiders doen er niets aan om hun afkeuring uit te spreken over dat ongemakkelijke gevoel. "Overigens ben ik blij dat ze niet op Andre Misiekaba of op Patricia Etnel lijkt." Je zal je als genoemd politicus toch dood moeten schamen dat jouw afkomst de voorkeursgedachte van iemand bepaalt bij het wegzetten van een ander. Maar het morele verval heeft de bodem nog niet bereikt als blijkt dat politiek Suriname deze verder uitdiept. Volgens het nieuwe informatie-instituut krijgt Anne I. bij terugkeer nog te maken met 'nodige sancties'.

De president vindt op zijn beurt dat de 'zaak niet met de mantel der liefde zal worden bedekt'. Mooi is dat. Paul Somohardjo, Willy Soemita en Hans Jannasch zijn voorbeelden van personen die juist in ere hersteld zijn na een gevangenisstraf. Dan wil ik het er niet eens over hebben wat personen als Ramon Abrahams, Ivan Graanoogst en Jules Wijdenbosch de samenleving allemaal hebben aangedaan en (nog) niet veroordeeld zijn. Die zijn de schandpaal vooralsnog ontlopen en de pot met pek en veren is leeg.

taknangami@live.nl 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina