Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Trump denkt na over militair ingrijpen in Venezuela

Trump denkt na over militair ingrijpen in Venezuela

13/08/2017 03:23

Trump denkt na over militair ingrijpen in Venezuela

Foto: EPA  

BEDMINSTER - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag laten weten dat hij militair ingrijpen als een van de opties beschouwt om de politieke crisis in Venezuela te bezweren.

"Venezuela is niet ver weg. De mensen lijden en zijn aan het doodgaan. We hebben veel opties voor Venezuela waaronder een militaire optie, mocht dat nodig zijn", zei Trump tegenover journalisten op zijn vakantieverblijf in Bedminster. Hij deed zijn uitspraak in het bijzijn van minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson en de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley. De drie hadden vlak daarvoor een ontmoeting gehad.

Het Pentagon, het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten, liet weten dat voor militair ingrijpen nog geen enkel bevel was gegeven vanuit het Witte Huis. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde in een televisietoespraak de dreigende woorden van Trump een "daad van krankzinnigheid". Volgens Vladimir Padrino zit er een "extremist" aan het roer bij de Verenigde Staten. Het Witte Huis liet vervolgens weten dat Maduro geprobeerd heeft telefonisch contact te krijgen met Trump.

In een verklaring staat dat Trump "graag" in gesprek wil met Maduro, maar pas wel "als de democratie is hersteld" in het land. De regering-Trump heeft wel al onder meer de tegoeden van een aantal vooraanstaande Venezolanen bevroren. Onder hen is de broer van oud-president Hugo Chávez en een vooraanstaand adviseur van de huidige machthebber Nicolás Maduro. De betrokkenen zijn medeverantwoordelijk voor "beleid of maatregelen die het democratisch proces in Venezuela ondermijnen", was de verklaring. Ook sancties tegen de olie-industrie van Venezuela worden gezien als mogelijk instrument. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina