Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering geen voorstander van invasie in Venezuela

Regering geen voorstander van invasie in Venezuela

13/08/2017 00:02 - Ivan Cairo

President Desi Bouterse zegt dat Suriname niet bemoeit in interne aangelegenheden van buurland Venezuela.

President Desi Bouterse zegt dat Suriname niet bemoeit in interne aangelegenheden van buurland Venezuela. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Er zal alles aan gedaan worden om Zuid-Amerika als een regio van vrede te behouden. Suriname zal daarom geen enkele militaire interventie ondersteunen in Venezuela, dat al maanden gegijzeld is door politieke onrust. Dat zei president Desi Bouterse donderdag in De Nationale Assemblee (DNA).

Tijdens een spoedvideoconferentie met Caricom-leiders eerder deze week heeft Suriname de suggestie gedaan om een missie naar het buurland te sturen die samen met de oppositie en de regering moet proberen om een vreedzame oplossing te vinden voor de politieke problemen. De voorbereidingen voor de missie worden intussen getroffen. Tijdens het spoedoverleg dat ruim drie uur heeft geduurd hebben de leiders vooral de nadruk gelegd op dialoog tussen alle belanghebbende partijen in het conflict in het olierijke buurland.

Begin juli opperden de regeringsleiders al tijdens hun jaarvergadering om een bemiddelingspoging te ondernemen in Caracas. De handreiking werd daags daarna door president Nicolas Maduro van Venezuela hartelijk verwelkomd. Bouterse hield het parlement verder voor dat het standpunt van zijn regering over de situatie in Venezuela niet wordt gebaseerd op mediapublicaties over het buurland. Hij verlaat zich op informatie en rapportage van eigen vertegenwoordigers in Caracas en op rapporten van onafhankelijke organisaties en groepen die ter plekke poolshoogte zijn gaan nemen.

De president suggereerde dat in sommige gevallen gemanipuleerd wordt met informatie en videobeelden. Hij voegde eraan toe dat de regering vertegenwoordigers heeft in Caracas die rapporteren aan Paramaribo. De president baseert het regeringsstandpunt mede op de rapportage van negentien landen die waarnemers naar Venezuela hebben gestuurd om te verifiëren of de reportages in de media de werkelijkheid in het land weergeven.

Suriname bemoeit niet in interne aangelegenheden van het buurland en aangezien de oppositie in het land heeft gesteld te zullen meedoen met de aanstaande gouverneursverkiezingen voelt Suriname zich niet geroepen om het land te veroordelen, aldus het staatshoofd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina