Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gouddelvers bereiken akkoord met Iamgold

Gouddelvers bereiken akkoord met Iamgold

13/08/2017 09:53 - Ivan Cairo

Gouddelvers bereiken overeenstemming met Iamgold

De presidentiële delegatie en vertegeenwoordigers van Makamboa zaterdagavond tijdens de ontmoeting in Brokobaka. Foto: Nationaal Informatie Instituut  

PARAMARIBO - Gouddelvers van Nieuw Koffiekamp hebben onlangs overeenstemming bereikt met goudmaatschappij Iamgold over een betere samenwerking in het concessiegebied van de multinational. Volgens president Bouterse zal Suriname grote stappen vooruit kunnen gaan indien de afspraken tussen de overheid en Iamgold worden gerealiseerd.

De regering en gouddelvers van Nieuw Koffiekamp moeten daarom samen de orde en rust helpen bewaren op de concessies van de multinational, stelde de president zaterdagavond tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de gouddelvers te Brokobaka.

Het staatshoofd werd tijdens het gesprek ondersteund door de ministers Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en Ronni Benschop van Defensie, en door Kenneth Slooten van het Bureau Volkscontacten van het kabinet van de president. Volgens de gouddelvers, verenigd in de organisatie Makamboa, heeft de president zich vanaf zijn aantreden steeds gehouden aan toezeggingen van de regering.

Bouterse toonde zich ingenomen met dit blijk van vertrouwen, omdat in de afgelopen tijd bepaalde afspraken niet onmiddellijk zijn nagekomen, waardoor de goudzoekers de indruk kregen dat ze voor de gek worden gehouden door de regering. "Ik ben daarom blij dat we dit punt bereikt hebben omdat de gemeenschap in het algemeen, maar de ondernemers en Nieuw-Koffiekampers in het bijzonder daar voordeel aan zullen hebben."

De afgelopen periode hebben het traditioneel gezag van Nieuw Koffiekamp en de Iamgold-directie tijdens besprekingen op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen harde afspraken gemaakt over de ondersteuning die het dorp zal krijgen van de maatschappij. Ook is afgesproken welke rol de goudzoekers van Makamboa daarbij zullen vervullen.

Volgens NH-minister Dodson heeft Iamgold-directeur Steve Letwin de dorpsleiding en Makamboa daarbij voorgehouden dat de multinational er niet op uit is de kleine goudproducenten het leven zuur te maken of het brood uit de mond te stoten. Het bedrijf wil een gezonde partnerschap. Volgens Makamboa-woordvoerder Melleo Naana is een "goede overeenkomst" bereikt.

Iamgold is bereid de gouddelvers te ondersteunen in efficiëntere productiemethoden. De onderneming zal de niet-goudhoudende bovenlaag verwijderen in het gebied waar de porknokkers werken. Zelf zijn de mannen niet kapitaalkrachtig genoeg om een dergelijke operatie te financieren. "Ze gaan de bovenlaag verwijderen, zodat we makkelijker bij het erts kunnen komen dat we nodig hebben", aldus Naana.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina