Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • POSTUUM: ‘Leo Lieuw was een tovenaar’

‘Leo Lieuw was een tovenaar’

12/08/2017 12:31

‘Leo Lieuw was een tovenaar’

 

POSTUUM - De naam Liu Kim Yen zegt velen waarschijnlijk weinig; Leo Lieuw echter des te meer. Hij was Hakka-tolk en werkte bij de Ware Tijd en Apintie. Daarnaast leende hij zijn krachten aan vele andere organisaties. Maar maandag kwam er abrupt een einde aan het leven van deze mediapersoonlijkheid.

Tekst: Donovan Mijnals - beeld: dWT Archief

LIEUW WAS EEN duizendpoot die zich gedurende zijn loopbaan op integere wijze met heel veel dingen heeft beziggehouden. Vriend en collega Ro Waarde steekt zijn hand voor hem in het vuur: "Ik kan me niemand indenken die zou kunnen zeggen dat Leo hem bedrogen heeft", stelt hij. De twee kenden elkaar al tientallen jaren. Ze kwamen uit dezelfde buurt en zaten samen op de Calorschool en in verschillende organisaties. De bekendste daarvan was Peace Forever die in de jaren zeventig en tachtig furore maakte met verschillende zangwedstrijden. Het was ook in die periode dat Lieuw zijn huidige vrouw leerde kennen. Hij was het die de naam van de organisatie onder het balkon van zijn vader bedacht, herinnert collega Leendert Vianen zich. De jonge ambitieuze mannen waren net uit Naks gestapt en besloten hun eigen organisatie te beginnen.

Peace Forever

Er zijn maar weinig organisaties die zich op het gebied van entertainment en showbizz kunnen meten met Peace Forever. Ontzettend veel bekende Surinamers ontlenen hun populariteit deels aan de activiteiten van die stichting waar Lieuw zijn hart aan verpandde. De mannen waren de drijvende factor achter het Scholierensongfestival, Nationaal songfestival, Evergreen songfestival en Kindersongfestival. "We hadden in gedachten dat we begonnen met het Kindersongfestival, waarna de participanten konden doorstromen naar het Scholierensongfestival om vervolgens te belanden bij het Nationaal Songfestival. Bij het laatste moest je met je eigen nummers deelnemen." Het Evergreen songfestival was voor volwassenen die nog niet eerder op het podium hadden gestaan.

Sterren

VEEL VAN SURINAMES bekendste zangers, onder wie Bryan Bijlhout en Conchita Berggraaf, zetten hun eerste schreden op die festivals. Henk van Vliet was bij die activiteiten steevast de conferencier en werd daardoor heel beroemd in Suriname. Maar naast de songfestivals organiseerde de stichting waar Lieuw de secretaris van was, ook activiteiten op sportgebied. "Wij organiseerden de eerste zwemmarathon", beamen Waarde en Vianen trots. Ook deinsde de organisatie er niet voor terug om zich met 'Mister Modo' op modegebied te begeven. Toch lag Lieuws hart meer bij de media. Bij de Ware Tijd deed hij jarenlang de politieberichten en bij Apintie bleef hij tot aan zijn overlijden werken. "Ik kan me niet herinneren dat hij ooit een uitzending van zijn programma 'Radiofoon' gemist heeft", vertelt Apintie-collega Marcel Ramadhin.

Vindingrijke tovenaar

Ramadhin herinnert zich Lieuw als een harde werker die gek was op een portie Naskip. "Los van de worst die hij voor zijn gasten in het programma meenam, aten we steevast Naskip na de uitzending", vertelt hij. Nadat Ramadhin zeven jaar geleden van Zuid-Afrika naar Suriname terugkeerde was hij de vaste technicus voor 'Radiofoon' en werkten de mannen intensief samen. Lieuw liet zich nergens door uit het veld slaan en zocht overal een oplossing voor. Ramadhin haalt zich vol bewondering voor de geest hoe Lieuw soms op het laatste moment afmeldingen kreeg, maar desondanks zijn programma zonder gasten draaide alsof er niks aan de hand was. "Ik ken maar weinig mensen die zo goed kunnen improviseren, hij was een tovenaar."

Ervaren

DIE VAARDIGHEID KWAM onomstotelijk door zijn ontzettend grote dosis aan ervaring. Lieuw was langer dan vijftig jaar aan het radiostation verbonden en deed verdeeld over die periode verschillende programma's. Eerst waren dat vooral jongerenprogramma's zoals 'Voor de jeugd door de jeugd', maar later liet hij dat steeds meer aan anderen over. Bij zijn programma's kwam eenieder over de vloer. Een keer heeft hij zelfs de toenmalige gouverneur bij zich in de studio gehad. "Ik heb heel veel van hem geleerd", geeft Ramadhin toe. Lieuw was volgens hem een presentator die gaandeweg de show het draaiboek maakte. Dat maakte hem heel erg flexibel en stelde hem in staat zich aan elke situatie aan te passen of die juist te beïnvloeden.

'Toch blijf je hopen'

Toch kon hij na de Decembermoorden van 1982 nooit meer aan die periode in het jaar wennen. Vanaf 1983 liet hij elk jaar ter herdenking van de slachtoffers en uit protest tegen het uitblijven van gerechtigheid in deze zaak zijn hoofd kaal scheren. "Ik heb hem nooit down gezien, behalve elk jaar in december", herinnert Ramadhin zich. Maar tegen het einde van het jaar was hij weer zijn oude fleurige zelf. Samen hebben Lieuw en Ramadhin honderden afleveringen van 'Radiofoon' gemaakt. Lieuw had de duizendste aflevering zelfs al lang achter zich gelaten. Het kwam voor Ramadhin als een grote schok dat zijn collega er niet meer is. "Nadat hij een maand geleden ziek werd, zei hij dat hij terugkwam. Ik hoorde aan zijn stem dat hij verzwakt was, maar toch blijf je hopen."

Leo Lieuw

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina