Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Eigen standpunt

COMMENTAAR: Eigen standpunt

12/08/2017 12:00 - Van onze redactie

COMMENTAAR: Eigen standpunt

 

PARAMARIBO - AAN DE DUIKVLUCHT van de Venezolaanse economie schijnt maar geen einde te komen. Integendeel. Volgens schattingen van Ecoanalitica, het grootste databedrijf in het land, zal de economie dit jaar met maar liefst 10,4 procent krimpen, wat de nu al vier jaar durende recessie zal verergeren. Te midden van deze economische neergang versterkt de autocratische president Nicolas Maduro zijn greep op de macht.

Sinds de internationaal zwaar veroordeelde verkiezing, die een volledig door Maduro-getrouwen bezette volksvergadering opleverde, is het aanpakken van politieke tegenstanders en rebellerende burgemeesters verscherpt. Vanwege de scherpe ruk in de richting van dictatuur dreigt een internationaal politiek isolement voor het land. Handelsblok Mercosur heeft intussen Venezuela geschorst en regionale organisaties zoals de OAS blijven hameren op dialoog tussen de twistende partijen en terugkeer naar democratie.

De andere regionale organisatie Alba met Suriname die een speciale waarnemersstatus heeft, stelt zich vierkant achter de regering-Maduro. Caricom stelt zich neutraal op en wil mede op voorspraak van Suriname een missie naar Caracas sturen om de dialoog tussen partijen op gang te brengen teneinde een vreedzame oplossing te zoeken voor het politieke conflict dat nu al negatieve invloeden heeft voor omliggende landen.

In het parlement zei president Desi Bouterse dat zijn regering haar standpunt over de situatie in Venezuela niet baseert op mediaberichten. Hij verlaat zich op rapportage van eigen vertegenwoordigers in Caracas en onafhankelijke organisaties, landen en groepen. Bouterse beweert geen pleitbezorger te zijn van Maduro en suggereert dat omtrent de situatie in Venezuela mogelijk politieke scenario's worden afgedraaid.

Hij voegt eraan toe dat Suriname geen voorstander is van een militaire interventie in Venezuela, omdat dergelijke ingrepen nog nergens ter wereld in het voordeel zijn geweest van de bevolking. Zuid-Amerika moet als een zone van vrede behouden blijven, vindt het staatshoofd. Het standpunt van non-interventie en non-interferentie is toe te juichen. Opeenvolgende regeringen hebben de afgelopen decennia een dergelijke houding over interne politieke aangelegenheden van andere landen aangenomen.

De uitspraak dat hij zijn opvatting niet baseert op de media is nogal opvallend. In de internationale politiek nemen landen standpunten in, nadat ze ook kennis hebben genomen wat over het betreffende issue in de media wordt gepubliceerd. Waarom zou Suriname daarvan moeten afwijken? De vraag rijst of de regering zich ook zo uitgesproken de opvatting van onafhankelijke landen, organisaties en groepen eigen zou maken indien deze entiteiten tegen de huidige regering van Venezuela zouden hebben gerapporteerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina