Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aantal niet-gevaccineerde kinderen beperken

Aantal niet-gevaccineerde kinderen beperken

12/08/2017 21:09 - Aidy Pinas-Agodeba

Aantal niet gevaccineerde zuigelingen beperken

 

PARAMARIBO - "Het begon ongeveer twee maanden geleden met de poliodruppels en vorige week kregen we te horen dat we de andere vaccins ook niet kunnen krijgen, terwijl we vanaf woensdag al door onze voorraad heen waren.” Dit zegt Soenita Nannan Panday, medisch directeur van ’s Lands Hospitaal, over het tekort aan vaccins voor zuigelingen tussen twee en zes maanden.

Het gaat onder andere om het pentavalent-1-vaccin voor zuigelingen van twee tot vier maanden en het pentavalent-2- en orale poliovaccin voor baby's van vier tot zes maanden. De achterstand zal zo snel mogelijk moeten worden ingelopen wanneer de vaccins weer beschikbaar zijn. Volgens haar werden er per dag gemiddeld drie kinderen tussen nul en anderhalf jaar gevaccineerd.

Hanna Nijman, onderdirecteur verpleging bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), zegt dat er nu geïnventariseerd wordt hoeveel kinderen een prikje gemist hebben. "Ik heb geen exacte cijfers, maar ik denk dat het er niet zoveel zijn. We werken met een afsprakensysteem, waardoor we weten wanneer kinderen gevaccineerd moeten worden." Het ministerie van Volksgezondheid heeft intussen bekendgemaakt dat de voorraad binnen drie tot vier weken zal worden aangevuld via de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie. Buurland Guyana zal Suriname uit zijn voorraad lenen.

De situatie is ernstig omdat er kinderziektes zoals kinkhoest en polio kunnen uitbreken. "Het zijn heel ernstige ziekten. We maken ze nu niet mee, maar we moeten zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen treffen", stelt Nannan Panday. Ondanks het tekort probeert het ziekenhuis zoveel mogelijk in te enten en wacht af totdat het tekort is opgeheven. Elke baby krijgt vlak na de geboorte wel gelijk een hepatitis-B-prikje. Na twee maanden moet het kind zijn eerste pentavalent-prikje krijgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina