Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Shanon had zware brandwonden en was bewusteloos’

‘Shanon had zware brandwonden en was bewusteloos’

11/08/2017 09:05 - Naomi Hoever

‘Shanon had zware brandwonden en was bewusteloos’

 

PARAMARIBO - "Ik sliep, maar hoorde plotseling lawaai en rook een brandgeur. Ik heb de kamerdeur opengetrapt, maar kon alleen de baby redden, die ernstig verbrand was. De moeder was bewusteloos en ook zwaargewond”, vertelt Legiliano Mertodikromo, zoon van hoofdbewoonster Vera Soeroto.

Het was half zeven 's morgens. Hij riep zijn broer Urion en een buurjongen om met emmers water de brand te helpen blussen. Dat lukte, maar de tol zou later heel hoog blijken te zijn: de moeder en haar twee kinderen overleefden het ongeluk niet. Het drama voltrok zich vorige week vrijdag aan de Marowijnestraat. Het huis, een hoogbouwwoning staat fier als een kankantrie. Het valt op door de roze-groene kleuren. 

In een kamer beneden, met airco, woonde de 33-jarige Shanon Kartodimedjo met haar twee kinderen: zoon Luciano Mashard van acht jaar en haar dochtertje, dat maandag haar eerste verjaardag zou vieren. Het gezin is vrijdag na de brand met ernstige brandwonden per ambulance vervoerd naar de Spoedeisende hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Volgens de politie had de vrouw vier jerrycans met benzine opgeslagen. Het vermoeden bestaat dat één niet goed was afgesloten, waardoor de damp zich in het vertrek verspreidde. Bij het aanmaken van één van de lichtpunten moet door een vonk een explosie zijn ontstaan. Maar de precieze oorzaak is nog onduidelijk.

Zeven jaar geleden nam Shanon haar intrek bij de familie van haar collega en vriendin vanwege haar sociale situatie. De vrouw des huizes, Vera Soeroto, is behoorlijk uit haar doen als zij haar relaas doet. Snikkend zoekt zij naar woorden. "Ik was al gewend aan Shanon; ik ken haar via mijn dochter. Ik bood haar onderdak." Waarom ze niet bij haar familie verbleef is onbekend.

Als Shanon naar haar werk was, paste Vera Soeroto op de baby, die als gevolg van het zikavirus was geboren met microcefalie. Shanon zag Soeroto als haar pleegmoeder. "Als Shanon van het werk kwam en ik vroeg hoe het ging, zei ze altijd: het gaat goed, ma."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina