Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Thuissituatie medebepalend bij slechte schoolresultaten’

‘Thuissituatie medebepalend bij slechte schoolresultaten’

10/08/2017 03:29 - Merredith Bruce

‘Thuissituatie medebepalend bij slechte schoolresultaten’

 

PARAMARIBO - Dat het onderwijsproces het afgelopen schooljaar enkele keren is onderbroken door stakingen van leraren, valt niet te ontkennen. Maar dat de landelijk slechte schoolresultaten volledig daarmee te maken hebben? Die vlieger gaat niet helemaal op bij jeugdbegeleider Marijke Cairo. “Het probleem moet veelal gezocht worden in de thuissituatie”, zegt ze.

Ze kan zich daarom terugvinden in de opmerking van Inez Hendrie, het hoofd van het Bureau Voortgezet Onderwijs Juniorenniveau, bij wie het is opgevallen dat schoolleiders meer dan voorheen te maken kregen met onhandelbare kinderen. "Het gedrag dat ze vertoonden was totaal anders", zei Inez Hendrie vorige week in een interview. Ze heeft op basis hiervan aanbevolen om na te gaan wat de gezinssituatie is van deze groep. Cairo begeleidt via haar counselingbureau 'Mi Beertje' kinderen en jongeren tussen 6 en 25 jaar. In deze groep zijn er ook jeugdigen met onhandelbaar gedrag.

"Een groot deel van de jeugd is niet gefocust", zegt Cairo op basis van de gevallen waarmee zij dagelijks wordt geconfronteerd. Ze noemt de bezigheid van jongeren op sociale media en het bezoek van deze groep aan evenementen die tot de kleine uurtjes duren. Ook de ouders hebben volgens Cairo te maken met invloeden die het hen moeilijk maken om optimaal hun opvoedingstaken uit te oefenen. "Sommige ouders houden er verschillende banen op na waardoor er geen controle is op de kinderen. Andere ouders vertrekken naar het binnenland en laten de kinderen zonder toezicht achter."

Ze zegt ook dat er jongeren zijn die in een goed milieu zijn opgevoed, maar toch het verkeerde pad opgaan. Bij de begeleiding wordt hen daarom erop gewezen dat zij hun eigen verantwoordelijkheid moeten durven nemen. Cairo benadrukt dat zowel de overheid, leerkrachten als ouders en verzorgers om de tafel moeten gaan om gezamenlijk de knelpunten vast te stellen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina