Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Inheemsen eensgezind over oplossen grondenrechtenvraagstuk

Inheemsen eensgezind over oplossen grondenrechtenvraagstuk

10/08/2017 10:16 - Naomi Hoever

Lesley Artist, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname.

Lesley Artist, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Als nooit tevoren staan de inheemsen op één lijn als het aankomt op het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk. Alle neuzen binnen de inheemse gemeenschappen wijzen nu in één richting. Dit zeggen Lesley Artist, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) en Lloyd Read, kapitein van het dorp Pierre Kondre Kumbasi.

De redactie sprak hen maandag na de ondertekening van een gezamenlijke verklaring door de Vids en de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgard Dikan. Read heeft zich fel verzet toen bleek dat in bepaalde gebieden mensen titel op grond hebben gehad. Hij vindt dat met deze mensen moet worden gesproken. "Als bewezen kan worden dat er geen mogelijkheid is de grond terug te geven dan moeten wij gecompenseerd worden."

Hij noemt het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk een uitdaging, vooral omdat er een jaar is uitgetrokken om dit proces af te ronden. Read zegt dat dit vraagstuk door velen niet wordt begrepen. "Mensen zijn ons hier komen aantreffen. Wij hebben geen grondtitelpapieren nodig om te bewijzen dat de dorpen waar wij zitten ons toebehoren." De kapitein zegt dat de inheemsen slechts om erkenning vragen. Hij ziet de ondertekening van het document maandag als het begin van een proces om recht en bescherming op de gronden te krijgen.

Read is ervan overtuigd dat inheemsen binnen afzienbare tijd recht hebben op de grond en zegt dat er geen discussie mogelijk is over het grotere plaatje, het grondenrechtenvraagstuk. Hij stelt dat het bestaan van inheemsen in de wet moet worden vastgelegd en dat zij een eigen bestuur moeten hebben dat mag worden ingericht naar eigen inzicht. Voorts moet het traditioneel gezag officieel worden erkend. Artist op zijn beurt vertrouwt erop dat de ondertekende verklaring wordt bekrachtigd door de president.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina