Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Vaccintekort, gebrek aan planning

COMMENTAAR: Vaccintekort, gebrek aan planning

10/08/2017 12:00 - Van onze redactie

COMMENTAAR: Vaccintekort, gebrek aan planning

 

PARAMARIBO - DAT ER EEN tekort is aan vaccins voor zuigelingen is te wijten aan slechte planning en monitoring en slecht voorraadbeheer van de overheid. De situatie is zorgelijk. Kinderen die pas geboren zijn moeten hun prikje nog krijgen en het uitbreken van kinkhoest kan dodelijk zijn. De kans op het uitbreken van kinderverlamming en het oplopen van hersenvliesontsteking is groot. De gevolgen van de ontstane situatie kunnen rampzalig zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft via het Nationaal Informatie Instituut een verklaring uitgegeven waarin hoegenaamd geen excuus is aangeboden of spijt is betuigd over de levensgevaarlijke situatie. Integendeel opent de verklaring met een simpele mededeling die doet voorkomen alsof stagnatie van aanvoer van vaccins buiten de schuld van de overheid heeft plaatsgevonden. Het is niet oprecht de indruk te wekken als zou de stagnatie in verband gebracht moeten worden met een overmachtssituatie.

In de verklaring wringt het ministerie zich in allerlei bochten en geeft het niet ruiterlijk toe dat een betalingsachterstand van ruim drie jaar en een slechte planning en monitoring er de oorzaak van zijn dat de stagnatie is ontstaan. Pas in de voorlaatste alinea van de verklaring geeft het ministerie schoorvoetend toe zich bewust te zijn van zijn verantwoordelijkheid en dat middels betere afstemming en voorraadbeheer soortgelijke situaties voorkomen zullen worden. Maar het ministerie komt er niet zo makkelijk van af.

Door de enorme betalingsachterstand is er sprake van onverantwoordelijkheid. Er is geen prioriteit gegeven aan het inlopen van de achterstand. Terecht maakt een arts de opmerking dat de regering liever vaccins kan importeren, dan geld lenen voor monumentenzorg. Managementkwaliteit is zoek bij Volksgezondheid. Hoe is het mogelijk dat een deel van de voorraad vaccins is vervallen. Dat is verontrustend. Voor de inspectie is er werk aan de winkel om de voorraad medicamenten op vervaldatum te onderzoeken.

Het is niet de eerste keer dat Suriname kampt met een tekort aan vaccins. Volksgezondheid moet geen hoge prioriteit geven aan het wegmaken van het tekort aan vaccins zoals in de verklaring staat, maar ervoor zorgen dat (de) medicijnen altijd in voorraad zijn. Anders wordt dit handelen zoals gewoonlijk uitgelegd als de put dempen nadat het kalf verdronken is. De oogvirusepidemie en het tekort aan oogzalf zijn een recent voorbeeld van gebrek aan het stellen van prioriteiten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina