Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: De vierde macht

COLUMN: De vierde macht

10/08/2017 14:00

Stuart Rahan

Stuart Rahan  

Er is niks tegen propaganda op nationale zenders. Iedereen, of beter gezegd, elke politieke organisatie moet de mogelijkheid hebben om via de nationale radio en televisie zijn politieke boodschap uit te dragen. Of nou de NDP aan de macht is, de NPS moet alle ruimte krijgen om zich te profileren. En omgekeerd.

Natuurlijk tegen een redelijke prijs want staatszenders draaien niet op goodwill maar op keiharde belastingcenten. Laat het nou juist de belastingbetaler zijn die zich niet herkent in eenzijdige berichtgeving. We leven niet in een communistisch tijdperk, noch minder in het nazitijdperk met de omstreden Joseph Goebbels aan het hoofd van de Duitse propagandamachine. We leven ook niet in het Stalinistische Noord-Korea waar elke vorm van kritiek je op een jarenlang verblijf in een strafkamp komt te staan.

Muilkorven van de media is verleden tijd, toen militaire despoten beslisten wat wel en wat niet tot de geestelijke consumptie van de samenleving mocht behoren. Toch heeft eenzijdige, gekleurde informatie sinds decennia geheerst op Surinaamse staatszenders. Van Archibald Currie tot Jopie Pengel, van Henck Arron tot Desi Bouterse, allemaal hebben op hun eigenzinnige wijze (mis)(ge)bruik gemaakt van de staatszenders STVS en SRS. Elke andere niet in het machtscentrum zittende politieke organisatie werd geminimaliseerd en zij staken de eigen reet vol met veren. De voorganger deed het, dus waarom zou je achterblijven, denk ik even hardop.

In de jaren tachtig, waarin ik bewust onderdeel ben geweest van de media, was het adagium bij het Surinaams Nieuwsagentschap (SNA), de STVS en SRS ondersteuning van de revolutionaire idealen, no matter what. Een verbazingwekkend streven omdat volgens mij media onafhankelijk en kritisch zouden moeten zijn, ook naar de te bewandelen weg voor het bereiken van revolutionaire idealen. Media moeten te allen tijde het regeerproces kritisch begeleiden en persoonsverheerlijking vermijden. Niets werkt namelijk zo remmend op de ontwikkeling van een samenleving als versterking van het imago van de narcistische leider.

Waar laat jij jouw eigen kritische denkvermogen en beleving als journalist dan? Het feit dat mediageile politici de staatsmedia als hun eigendom beschouwen, is een veeg teken. Zij weten hoe belangrijk staatszenders zijn, niet zozeer om hun achterban te bereiken, maar meer om hun invloed uit te kunnen oefenen op het gedrag van de samenleving. Herhaling van hun boodschap is de beste manier om het gewenste gedrag tot stand te brengen. En voor politici is het van het allergrootste belang om bij het bereiken van hun doel, loyalisten voor hun narcistische karretje te spannen.

De Goebbelsen van deze moderne tijd laten zich maar al te graag als 'puppets on a string' gebruiken terwijl zij ooit de journalistiek instapten met de bedoeling zich politiek onafhankelijk en bovenal kritisch op te stellen. Henck Arron vergiste zich ooit door het SNA te betichten van anti-regeringsgezindheid. Hij leefde in de veronderstelling dat zijn zittende regering de subsidie betaalde, dus moest ook zijn waarheid worden verkondigd. Het is echter de belastingbetaler die recht heeft objectieve nieuwsgaring en nieuwsspreiding.

Sinds deze maand waait er een nieuwe wind binnen de directie van de STVS. Het zou mij als muziek in de oren klinken indien de nieuwe leiding de journalistieke onafhankelijkheid als voorwaarde gesteld heeft bij de aantreding. De liederlijke tekst 'wiens brood men eet, diens taal men spreek' mag wat mij betreft in de vuilverbrandingsoven. Het is niet het belang van de president dat op het spel staat maar van de samenleving die recht heeft op eerlijke en onafhankelijke informatie ongeacht de gevolgen voor de zittende politicus. Het is de media als vierde macht die eens eindelijk moeten staan waarvoor zij bedoeld zijn: onafhankelijke en eerlijke journalistiek! Pleeg daar geen corruptie mee.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina