Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse merkt "bescheiden verbetering" economie

Bouterse merkt "bescheiden verbetering" economie

10/08/2017 15:48 - Wilfred Leeuwin

Bouterse merkt "bescheiden verbetering" economie

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft donderdag in De Nationale Assemblee gezegd dat er een "bescheiden verbetering" van de economie merkbaar is. Hij deed de uitspraak bij de behandeling van het Ontwikkelingsplan 2017–2021 en de begroting.

De verbetering is volgens hem geen reden in een hoerastemming te verkeren, maar betekent wel dat er een ommekeer is gekomen in de neerwaartse gang die zich had ingezet. "Wij zijn beland in een proces van langzaam naar boven klauteren. Het economische herstel heeft zich al ingezet, maar met stabilisatie alleen zijn wij er nog lang niet", zei het staatshoofd.

Hij gaf aan dat de inflatie sinds het vierde kwartaal van 2016 afneemt en nu onder de 20 procent ligt. Het begrotingstekort wordt steeds in bedwang gehouden door besnoeiingen op de uitgaven. Het overschot op de handelsbalans klom van 32 miljoen US dollar naar 157 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar. Het tekort op de lopende rekening sloeg om in een overschot dat verdubbelde van 46 miljoen US dollar in 2016 naar 93 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar, terwijl het begrotingstekort nog slechts drie procent van het bruto binnenlands product zou bedragen.

Bouterse zei dat grote bedrijven als Staatsolie, Iamgold en Newmont hun productie op peil hebben en hun financiële resultaten er beter uitzien dan het geval was in 2015. Er worden verschillende initiatieven ondernomen om de lokale voedselvoorziening en dienstverlening uit te breiden. Dit moet leiden tot meer werkgelegenheid en het afnemen van de druk op de deviezen. De voorgenomen structurele hervormingen zullen volgens hem onverkort worden doorgevoerd en dienen om met meer efficiënte de fiscale inkomsten te versterken, terwijl nieuwe investeringen gestimuleerd moeten worden.

Bouterse zei aan het einde van zijn toespraak dat de regering een ontwikkelingsrichting heeft ingezet die veel perspectieven in zich heeft voor het land. Echter, die perspectieven zullen niet waar gemaakt kunnen worden zonder dat er offers worden gebracht. Hij riep op tot eenheid om de gestelde doelen te bereiken.

 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina