Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bestrijding kinderarbeid weer op de agenda

Bestrijding kinderarbeid weer op de agenda

10/08/2017 05:42 - Ivan Cairo

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid.

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De regering zet opnieuw serieuze stappen om kinderarbeid aan te pakken. Er komt hiervoor een nieuwe interdepartementale commissie. Verder onderzoekt het Instituut voor Maatschappijwetenschappelijk Onderzoek kinderarbeid en daarnaast dwangarbeid.

De resultaten van dat universitaire onderzoek zullen worden gebruikt om beleid te helpen formuleren, zei de minister van Arbeid Soewarto Moestadja maandag in het parlement. In het verleden was er reeds een nationale commissie Kinderarbeid. Uit evaluatie is volgens de bewindsman gebleken dat er "hobbels" waren waardoor de beoogde resultaten niet zijn bereikt. De draad zal weer worden opgepakt en er komt een beleid dat zich niet meer zal richten op symptoombestrijding.

Aanpak van kinder- en dwangarbeid is niet alleen voor Suriname belangrijk. Ook in internationaal verband is het land verplicht hier aandacht aan te besteden, omdat het zich ertoe verplicht heeft kinder- en dwangarbeid en mensenhandel aan te pakken, zei Moestadja. Bij het formuleren van de nieuwe aanpak zal ook assistentie worden gevraagd van de regionale vertegenwoordiger van de Internationale Arbeidsorganisatie.

Al jaren achtereen wordt in mensenrechtenrapporten over Suriname de situatie rond kinderarbeid aangemerkt als een probleem dat weinig aandacht krijgt van de autoriteiten. Vooral in de goudvelden en in de landbouw zouden kinderen aan ongunstige en soms levensgevaarlijke arbeidsomstandigheden worden blootgesteld.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina