Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dag der Inheemsen vrolijk gevierd

Dag der Inheemsen vrolijk gevierd

09/08/2017 21:44 - Tascha Samuel

Dag der Inheemsen vrolijk gevierd

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Dit is echt mooi om te zien. Dit zien we niet in Nederland. Wat een kleurenpracht’, straalt Hetty Leemers - knalrood door de felle zon, badend in het zweet en met een lach die maar niet van haar gezicht verdwijnt. Ze blijft maar foto’s maken en is blij dat ze juist nu haar Surinaamse vrienden bezoekt. Net als andere toeristen is Leemers onder de indruk van de veelheid aan kleuren; als culinaire durfal gaat ze straks zeker genieten van een peprewatra met pingo. Haar man lacht zijn tanden bloot. “Ik ga curry-leguaan eten, dat lijkt me echt spannend!”

De mensenmassa in de Palmentuin zwelt aan en de live samburamuziek van Wayono trekt vele echte en amateurfotografen. De groep uit Bernarddorp presenteert de Arowakse cultuur met heel dynamische zang en dans. Er wordt enthousiast meegedanst door enkele oudere mannen die duidelijk diep in de kasiri krabasi of een blikje Parbo hebben gekeken, tot groot vermaak van het publiek. Deze heren zijn bijna een jaarlijkse terugkerende attractie. Ook wanneer de DJ moderne muziek draait, doen zij hun uiterste best. Maar er is meer te zien in de bomvolle Palmentuin.

Prachtig zijn de inheemse doeken in alle kleuren van de regenboog, of ze nu te koop zijn of worden gedragen door de bezoekers. Wellicht nog kleuriger zijn de hoofdtooien, die ook te koop zijn. Er is veel bekijks voor de stands met de typisch inheemse sieraden, vervaardigd van diverse zaden en pitten, en de kettingen die zijn geregen met superkleine kralen. Goedkoop zijn ze niet maar de meeste ontwerpen zijn uniek en geheel met de hand gemaakt. En daar hangt een prijskaartje aan. Ook vele prachtig geappliqueerde pangi's worden aan de man gebracht.

De geur van hete peprewatra met hei (haas), verse anyumara, gerookte pingo of pakira, dringt de neus binnen, de lokale inheemse voeding geserveerd met een stevig stuk k'saba brede, al dan niet vergezeld van de roze kasiri, vaak traditioneel in een kalebas. "Ze eten toch veel meer dan dat? Mi lob' en,maar ik zou toch wel wat meer willen weten over de inheemse keuken want behalve die peprewatra mi no sab' noti moro", meent Gerson Haakmat, die luidruchtig zijn smakelijke soep opslurpt. Dat het een nationaal feest is, zie je aan het culinaire aanbod: saté, bakabana en andere Javaanse gerechten ontbreken niet op het menu en ook porties BBQ bout en patat zijn volop verkrijgbaar.

De grote tent in het midden is gereserveerd voor Conservation International met hun slogan 'Sranan sabi san yu abi. Kibri wi busi fu hori wi libi'. Er wordt een documentaire vertoond over Keeng Kumo, de inheemse cartograaf die door het noordoosten van het Amazonegebied reist. Er staan enorm grote foto's van diverse inheemse stammen die in die regio leven en het publiek mag proeven van gedroogde peper met fruit op zijn inheems. De Tu-Há-olie uit het triodorp Alalapadu wordt aangeprezen met kleurige flyers. Deze olie is gemaakt van Paranoten en moet een zeer heilzame werking hebben op huid en lichaam. Deze Inheemsendag was weer vrolijk, smakelijk en leerrijk.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina