Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President Zuma overleeft motie van wantrouwen

President Zuma overleeft motie van wantrouwen

08/08/2017 17:05

President Zuma overleeft motie van wantrouwen

Foto: ANP  

JOHANNESBURG - Jacob Zuma blijft aan als president van Zuid-Afrika. Hij overleefde dinsdag een motie van wantrouwen waar het parlement anoniem over stemde. Slechts 177 van de 400 parlementsleden stemden voor de motie, aldus lokale media. 201 stemmen waren nodig om de 75-jarige president naar huis te kunnen sturen.

Oppositiepartij Democratische Alliantie eist al maanden dat Zuma opstapt en hoopte dat een anonieme stemming daarbij zou helpen. Zo hoefden leden van de regeringspartij ANC, waarbinnen Zuma eveneens onder vuur ligt, hun leider niet openlijk af te vallen. Toch bleven voldoende partijgenoten achter Zuma staan. Slechts dertig ANC-leden zouden voor het vertrek van hun leider hebben gestemd.

Zuma, die zelf niet bij de stemming aanwezig was, reageerde opgetogen en triomfantelijk. "We hebben opnieuw laten zien dat het ANC de partij is van het volk. We zijn trouw aan elkaar en de oppositie kan daar niet zomaar tussenkomen. Het is moeilijk om ons te verslaan. De oppositie voert propaganda door te zeggen dat het ANC niet meer gesteund wordt door het volk. Maar dat is hun eigen verbeelding. We worden gesteund door een overweldigende meerderheid." ANP/NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina