Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ernstig tekort aan vaccins voor zuigelingen

Ernstig tekort aan vaccins voor zuigelingen

08/08/2017 08:07 - Ivan Cairo

Ernstig tekort aan vaccin

 

PARAMARIBO - Momenteel is er sprake van een “zeer zorgelijke situatie” binnen de gezondheidszorg. Er is een tekort aan vaccins voor zuigelingen van twee tot zes maanden. De vakgroep Kindergeneeskunde stuurt mogelijk nog deze week een brief naar de minister van Volksgezondheid.

Uit bekomen informatie blijkt dat het Pentavalent-1-vaccin voor zuigelingen van twee tot vier maanden niet in voorraad is. Het Pentavalent-2- en orale poliovaccin voor baby's van vier tot zes maanden zijn evenmin beschikbaar.

De hele voorraad Pentavalent blijkt vorige maand te zijn vervallen, terwijl het orale polio-vaccin al een aantal maanden niet in voorraad is. Op vragen van de Ware Tijd laat minister Patrick Pengel van Volksgezondheid weten, dat het ministerie vandaag met een persbericht over deze zaak uitkomt.

Maandagavond zei vicepresident Ashwin Adhin in het parlement, dat de bewindsman het college vandaag zal informeren over de vaccinperikelen. Het tekort aan vaccins is veroorzaakt door de achterstallige betaling aan de buitenlandse leveranciers. De regering blijkt een betalingsachterstand van ruim drie jaar te hebben.

De schuldeisers zullen pas weer leveren nadat Suriname heeft betaald. Zij vinden dat de betalingsachterstand te groot is en eerst moet worden ingelopen. "Iedereen die vraagt 'wanneer komen de vaccins', krijgt als antwoord 'wij weten het niet'", stelt een medisch specialist tegenover de krant. "Dat is een zeer kwalijke zaak, omdat kinderziekten kunnen uitbreken, met name kinkhoest en dat kan dodelijk zijn."

Ook het risico op het uitbreken van kinderverlamming (polio) is groot. De specialist legt uit dat een aantal kinderen enkele vaccins toegediend hebben gekregen, maar is vooral bezorgd over kinderen die pas geboren zijn en hun eerste prikje nog moeten krijgen. "De kans op een uitbraak van infectieziekten is dus groot."

Zolang er geen vaccins voorhanden zijn, loopt de groep pasgeborenen enorme risico's om ziekten zoals hersenvliesontsteking en kinkhoest op te lopen. "Dat kunnen allemaal dodelijke infecties zijn. De situatie is heel ernstig. Er is geen zicht op een oplossing zolang er niet betaald is", zegt de arts, die eraan toevoegt dat de regering, in plaats van geld te lenen voor monumentenzorg, liever een lening had kunnen nemen voor de import van vaccins. Het is niet de eerste keer dat Suriname kampt met een tekort aan vaccins.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina