Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: A no mi

08/08/2017 14:00 - Rozengeur

Gerold Rozenblad

Gerold Rozenblad  

Daar waar wij er gevoeglijk vanuit gingen dat het ‘A no mi’-virus slechts de regering en beleidsmakers trof, lijkt dat ding zwaar epidemisch te zijn. Door de nu traditioneel geworden jaarlijkse domper blijkt het ook nog erg resistent. Want niemand heeft kennelijk schuld aan de massale struikelpartij van de scholieren. Ouders wijzen naar leerkrachten en omgekeerd en ‘Korte Metten’ en ‘Koffertje’ zijn het ook niet. Niemand. Tot we beseffen dat het een collectieve schuld is zullen we tussen het vingerwijzen maar elkaar moeten schragen bij het valse gemekker.

Op FB wees collega Euritha ons er op dat in een tijd van eigenbelang en individualisering "op gegeven moment wij hebben besloten van de wijsheid it takes a village to raise a child af te stappen". Nostalgisch verwees zij naar de tijd van sociale controle.Maar als niemand uit eigen beweging zijn deel van de schuldvraag wil nemen in maatschappelijke kwesties, moet misschien maar het voorbeeld van de SWM en de EBS worden gevolgd.

Misschien moet die verantwoordelijkheid ons door de strot worden geduwd. Zoals die aannemer is overkomen. Reeds jaar en dag wordt het bedrijf in de kosten gejaagd door ondernemers die maar geen kaarten opvragen waarin is aangegeven waar kabels, leidingen en dergelijke lopen, maar wel erop los willen graven. Nu zit de man vast en is zijn machine als onderpand vastgezet ter betaling van de rekening om de schade te herstellen. Zullen we wedden dat nu elke ondernemer netjes de kaarten gaat opvragen? Misschien krijgen we als bonus nu minder klachten over gecontamineerd water.

Helemaal mooi vind ik het hoe de EBS de door Euritha gemiste sociale controle vermengt met het zo verfoeide eigenbelang. De alom heersende crisis maakt kennelijk toch nog inventief. Want niemand gaat zijn elektriciteit stelende buurman zomaar aangeven. "Ef' crisis e nak' a man, dan moet hij maar zelf weten hoe hij daar zijn oplossing voor vindt", zou in het algemeen de opvatting zijn. Maar als je voordeel uit kan halen, dan is de overweging snel gemaakt. Zeker als er een ton aan airco's en dergelijke draait. Het kan je zo een paar maanden bonus opleveren als de EBS zich houdt aan de toegezegde anonimiteit en uitkering van 10 procent van de gestolen stroom van je buurman. Sociale controle ten top!

Waar ik op hoop is dat ze in de assemblee een voorbeeld nemen aan vooral de oplossing van de EBS. Ik heb het over de behandeling van de anticorruptiewet. Nieuwe wetgeving alleen gaat denk ik niet veel veranderen. Corruptie aangeven vergt ballen. Veel meer ballen dan je stroomstelende buurman aangeven. Of je moet onafhankelijk zijn zoals klokkenluider Arthur Tjin A Tsoi in de vermeende (wat toevallig) EBS-kwestie. Arthur is exporterend industrieel. Want hoewel ik assembleeleden bij tijd en wijle weleens heb horen praten over anonimiteit en bescherming van de klokkenluider, heb ik nog steeds niemand horen praten over wat kennelijk de grootste drijfveer zal zijn: geld! In het buitenland heeft men reeds lang ingezien dat eigenbelang dienstbaar kan worden gemaakt aan het algemeen belang en is tipgeld (vaak ook een percentage) normaal.

Bij de EBS hebben ze het al ingezien, nu de assemblee nog. Het maakt immers een wereld van verschil wanneer op de afdeling wordt gesproken wie "die zaak" heeft aangegeven en een collega zwetend over zijn bureau gebogen blijft, of lachend onderuitgezakt beweert: "A no mi!".

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina