Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Atletiekvereniging Marwina: 'Wij snappen dit echt niet'

Atletiekvereniging Marwina: 'Wij snappen dit echt niet'

07/08/2017 15:42 - Gilliamo Orban

Het stafdorp in Moengo wordt sinds kort beveiligd door het Nationaal Leger, waardoor atleten niet meer daar kunnen trainen.

Het stafdorp in Moengo wordt sinds kort beveiligd door het Nationaal Leger, waardoor atleten niet meer daar kunnen trainen. Foto: Gilliamo Orban  

PARAMARIBO - “Functionarissen van de overheid praten heel veel over het ontwikkelen van de sport, maar nu worden we afgesneden. We snappen het echt niet en dat maakt ons wel boos”, zegt Barbara Hegeman, secretaris van de Atletiekvereniging Marwina. Zij heeft het over het stafdorp in Moengo, dat sinds kort wordt beveiligd door het Nationaal Leger, waardoor atleten niet meer daar kunnen trainen.

De regering zegt dat de militaire bewaking is bedoeld om occupatie door onbevoegden te voorkomen."De kans op occupatie is reëel, maar het is niet realistisch dat het hele stafdorp wordt afgesloten en door militairen wordt bewaakt, terwijl bewakers eerder ervoor hebben gezorgd dat het terrein niet is geoccupeerd", zegt Hegeman.

Behalve atleten maakten ook voetballers, zwemmers en volleyballers gebruik van het stafdorp en anderen gingen er relaxen. "Nu kan de jeugd zich niet meer positief bezighouden in het stafdorp en dat alles kan leiden tot losbandigheid." De atleten van Marwina trainen sinds 2010 in het stafdorp toen het ministerie van Sport- en Jeugdzaken een Cubaanse atletiektrainer had aangesteld voor Moengo.

Het ministerie heeft trainingsvoorzieningen aangelegd en heeft vervolgens alles overgedragen aan de atletiekvereniging. Volgens Hegeman had de organisatie een locatie op het oog voor een vierhonderd meter lange baan, maar die grond is intussen bezet. "We hebben niet veel hoop dat deze baan er komt, omdat er in de stad ook geen vierhonderd meter lange baan is, laat staan in Moengo."

President Bouterse bezocht het stafdorp op 15 juli. Hij had een aantal personen uitgenodigd, maar daar zat niemand van Marwina tussen. Kort na het bezoek zijn er militairen geplaatst. "De jongens waren aan het trainen toen ze werden gecommandeerd om zich te verwijderen. Een ouder is toen naar districtscommissaris Freddy Daniel van Marowijne gegaan, maar die heeft geen afdoend antwoord gegeven", stelt Hegeman.

De Marwinasecretaris had donderdag zelf een afspraak met de districtscommissaris, maar die is niet meer doorgegaan. De vereniging heeft de container waarin een gym is ondergebracht, op slot gedaan. Hegeman heeft het ministerie van Sport- en Jeugdzaken aangeschreven en gevraagd om het deel van het stafdorp waar wordt getraind, over te dragen aan de vereniging.

De atletiekvereniging is leverancier van atleten voor selecties die naar het buitenland gaan. Momenteel trainen de atleten op een voetbalveld van Moengo waar er geen voorzieningen zijn om sporten als speerwerpen, kogelstoten en hoogspringen te oefenen. "Als anderen op het veld zijn, kan dat heel gevaarlijk zijn. We missen nu alle faciliteiten", zegt de secretaris.

Binnenkort vinden de nationale kampioenschappen plaats. "Onze atleten hebben in 2013 meegedaan aan de Carifta-games en Suriname heeft toen voor het eerst medailles gewonnen", schetst Hegeman een van de verdiensten van de atletiekvereniging. Hun trainingslocatie is daarom erg belangrijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina