Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Personeel Medische Zending protesteert bij parlement

Personeel Medische Zending protesteert bij parlement

07/08/2017 13:35 - Ivan Cairo

Personeel Medische Zending protesteert bij parlement

De teksten op de protestborden van de stakende medewerkers van de Medische Zending maandag bij het parlement spreken boekdelen. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - ‘Wij waren voorbarig minister Pengel. Wie is nu nalatig? Sancties tegen wie nu?’ Zo luidt de tekst op één van de talrijke protestborden van medewerkers van de Medische Zending die maandag een betoging hielden bij De Nationale Assemblee (DNA). De kritiek aan het adres van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid was niet mals. Hij had in het parlement verklaard dat het MZ-personeel uiterlijk op 1 augustus het salaris over de maand juli zou ontvangen.

De minister vond het "voorbarig" dat het personeel op 24 juli had gedreigd met werkneerlegging; hij had met sancties gedreigd. Dat wordt hem nu voor de voeten geworpen. De regering heeft de subsidie voor de Medische Zending nog steeds niet overgemaakt, waardoor het personeel niet kan worden uitbetaald. Het werk is overal neergelegd, ook in het binnenland, waardoor talrijke burgers worden gedupeerd. Er wordt alleen nog hulp geboden bij kap- of steekverwondingen en andere acute gevallen.

"Wie nu naar de poli komt met hoofdpijn wordt niet geholpen", zegt Paulus Cairo, een van de stakende medewerkers. Hij noemt het onvoorstelbaar dat de regering op een dergelijke wijze solt met de belangen van werkers en burgers die medische hulp nodig hebben. Hij merkt op dat MZ-medewerkers die zaken als huishuur moeten betalen en hypotheken of andere leningen moeten aflossen, volkomen radeloos zijn. Wat het personeel steekt, is dat minister Pengel maandag (vandaag) heeft meegedeeld dat het geld intussen is overgemaakt van de Surinaamse Postspaarbank naar de rekening van de Medische Zending bij DSB-bank.

Navraag van de vakbond bij de Medische Zending bij DSB-bank omstreeks 11.00 uur 's morgens wees uit dat er nog geen overmaking had plaatsgevonden. De huidige gang van zaken is onacceptabel, stellen de assembleeleden Mahinder Jogi (VHP) en Carl Breeveld (DOE) in afzonderlijke interviews tegenoverde Ware Tijd. Jogi merkt op dat de regering de miljoenen die zijn besteed aan een tweedehandse asfaltplant had kunnen gebruiken om de subsidie van de Medische Zending te betalen. Breeveld stelt dat de geloofwaardigheid van minister Pengel en de regering met de huidige ontwikkeling onder druk komt.

Hij had de bewindsman maandagmorgen (vanmorgen) gevraagd hoe het komt dat de middelen voor MZ nog niet zijn overgemaakt. De minister hield hem voor dat het geld al was gestort. De politicus stelt dat wanneer een bewindsman een dergelijke mededeling doet, hij ervan uitgaat dat er reeds autorisatie is verleend en er geen "comptabele toestanden" meer spelen. "Maar als het nog niet op de rekening gestort is, is dat jammer. Want dat betekent dat de geloofwaardigheid van de regering te grabbel gegooid wordt en dat is niet wat we willen."

Omstreeks kwart voor twee deelde assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de betogers mee dat ze contact had gemaakt met de minister van Financiën en de directie van Medische Zending. Haar was voorgehouden dat de middelen al bij DSB-bank op de rekening van de Medische Zending waren gestort. De MZ-leiding zou daarna het proces in gang om de salarissen te laten overmaken naar de individuele bankrekeningen van het personeel. Op verzoek van NDP-fractieleider André Misiekaba was de openbare vergadering geschorst, zodat het parlement kon nagaan wat er precies aan de hand was.

 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina