Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Niet alle rijstboeren Petro Caribe-deal uitbetaald

Niet alle rijstboeren Petro Caribe-deal uitbetaald

07/08/2017 07:12 - Beta Debidien

Rijst die gereed is voor de export. Niet alle rijstboeren zijn betaald voor de padie die in verband met de Petro Caribe-deal is verscheept naar Venezuela.

Rijst die gereed is voor de export. Niet alle rijstboeren zijn betaald voor de padie die in verband met de Petro Caribe-deal is verscheept naar Venezuela. Foto: dWT Archief  

NIEUW-NICKERIE - De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) spreekt tegen dat alle rijstboeren zijn uitbetaald die padie geleverd hebben aan pelmolenaars/exporteurs om in het kader van de Petro Caribe-deal te exporteren. De belangenorganisatie vindt dit erg, omdat de molenaars/exporteurs wel hun geld van de regering hebben ontvangen.

De SPBA wil dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) naar Nickerie komt om uit de eerste hand - van de gedupeerde boeren - de informatie te krijgen, in plaats van af te gaan op beweringen van molenaars/exporteurs. Volgens Algoe is in totaal 19.242 ton witte rijst en 2.648 ton padie uit het rijstdistrict naar Venezuela verscheept. In een eerder gesprek met de redactie had exporteur/molenaar Bhagwatpersad Ramadhin verklaard dat hij alle rijstboeren reeds heeft uitbetaald. Wat collega's doen weet hij niet.

De voorzitter van de boerenorganisatie, Harinandan Oemraw, heeft de boeren die nog niet uitbetaald zijn opgeroepen zich te registeren. Dat overzicht zal naar de minister gestuurd worden. Een rijstboer die niet bij naam genoemd wil worden heeft de redactie verkoopbonnen getoond. "Deze bonnen moesten we al lang ingediend hebben, maar steeds horen wij dat de molenaars nog niet zover zijn om te kunnen uitbetalen", zegt de boer. Door de slechte betalingsdiscipline van de afnemers komt hij in problemen, omdat hij niet genoeg geld heeft om benodigdheden zoals meststoffen te kopen.

Het ministerie benadrukt in een eerder uitgegeven bericht dat de regering haar belofte nagekomen is om de particuliere sector te helpen zoeken naar alternatieve markten voor rijst en rijstproducten. Intussen zijn de onderhandelingen gaande voor export van andere producten dan rijst naar Venezuela.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina