Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Eigen visie belangrijk

COMMENTAAR: Eigen visie belangrijk

07/08/2017 12:00 - Van onze redactie

COMMENTAAR: Eigen visie belangrijk

 

PARAMARIBO - HET IS AAN de ene kant goed dat Surinaamse trainers zich blijven scholen en proberen mee te gaan met de ontwikkelingen wereldwijd. Maar aan de andere kant nemen zij zaken veel te letterlijk over van het buitenland. Vaak genoeg vinden zij alles goed wat hier naartoe komt. Zo wordt er in de Surinaamse trainerswereld en vooral onder de voetballers veel tijd besteed aan het technische gedeelte.

Zij vergeten kennelijk daarbij vaak het fysieke of besteden daar weinig tijd aan. Tijdens een radioprogramma erkende Surinames topvolleybalster Sandrina Hunsel dat zij daarin tekort komt. Zij zal voortaan dan ook veel tijd daaraan gaan besteden. In het verleden besteedden de coaches erg veel tijd aan het fysieke. Zo moesten sporters tijdens trainingen vaak elkaar op de rug dragen. Tegenwoordig worden trainers die deze oefening laten doen bestempeld als te zijn ouderwets of onverantwoord bezig te zijn.

Vaak wordt gesteld dat zulke trainingsmethoden in het buitenland niet meer worden toegepast. Men vergeet wel of men ziet over het hoofd dat deze trainingen zijn vervangen door de gym. De buitenlandse sporters zijn verplicht om een bepaald aantal uren gewichtheffen te doen. Bovendien hoeft het niet zo te zijn dat alles wat van buiten komt klakkeloos wordt overgenomen of dat iets dat niet meer in het buitenland wordt gedaan hier direct overboord gegooid moet worden. Het kan ook een kwestie zijn van aanpassen aan de Surinaamse omstandigheden of hoe effectief een bepaalde training is.

De Surinaamse voetballers Gleofillo Hasselbaink en Ayad Godliep, die momenteel voor stage in het buitenland zitten, kregen na de vorige stage het advies om zich vooral fysiek te gaan ontwikkelen. Dat was ook het geval bij Alvaro Verwey die begin dit jaar naar Denemarken vertrok. Vaak wordt gesteld dat Surinaamse sporters niet goed kunnen presteren als zij meerdere wedstrijden in kortere tijd moeten spelen. Het spelen van weinig wedstrijden op een hoog niveau wordt vaak gezien als het niet kunnen volhouden van prestaties, terwijl er tal van andere zaken zijn die niet in de voorbereiding zijn meegenomen.

Tijdens wedstrijden of evenementen blijkt vaak dat Surinaamse sporters bij uithouding en vooral lichaamsbouw onderdoen voor tegenstanders. Daarom moet er vooral veel aandacht worden besteed aan het ontwikkelen van de lichaamsbouw. Als men in de toekomst een uitgebreid en vooral uitgebalanceerd trainingsprogramma kan neerzetten zullen de prestaties waarschijnlijk veel beter worden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina