Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Kip of kip

COLUMN: Kip of kip

07/08/2017 14:00 - Von Zeggen

Giwani Zeggen

Giwani Zeggen  

Het is nu meer dan ooit duidelijk. Ook Suriname kent lobbygroepen. De verhoging van de invoerrechten op kip, waar bijna de hele samenleving al jaren om roept, zou per 1 augustus een feit zijn. Vanaf dinsdag zou er twintig procent meer betaald moeten worden. En nu hoor ik de minister van Handel en Industrie zeggen dat nog niet al het papierwerk rond is.

Hij had beter eerlijk kunnen zijn en zeggen: er zijn een paar jongens en meisjes die miljoenen verdienen aan het binnenbrengen van het lekkerste stukje vlees voor de Surinamer, en we willen ze niet tegen de schenen schoppen. Precies zoals het kennelijk gaat met de verhoging van de grondhuur die maar niet doorgevoerd kan worden. En zo moeilijk is dat niet. Gewoon bepalen dat de huur van staatsgrond omhooggaat. Als het met water, elektriciteit en telefonie kan, waarom zou het voor grond dan zo moeilijk zijn?

Juist ja, lobbygroepen. Jongens en meisjes met grote lappen grond, bestemd voor speculatie of gewoon om landgenoten uit te knijpen met torenhoge europrijzen voor grond die ze gratis hebben gekregen of genomen… ik wil eigen zeggen gestolen, maar met de muilkorfwet in aantocht ben ik voorzichtig. Dus zeg ik niet dat ze het hebben gestolen. De fractieleider van de NDP gooide de knuppel in het hoenderhok door de regering te vragen waarom het niet lukt. Hij vroeg zich af of het misschien komt door Surinaamse grondkoningen en -koninginnen. En eerlijk gezegd, ik denk dat hij gelijk heeft.

Maar niet alleen als het aankomt op het verhogen van de grondhuur. Ook bij de verdubbeling van de invoerrechten op kip schijnt er achter de coulissen een hoop druk op de regering uitgeoefend te worden om het plan vooral niet door te zetten. Het werk van lobbygroepen. Die zijn bereid miljoenen te betalen om hun tientallen miljoenen veilig te stellen. Ze doen alsof bij de verhoging kip veel duurder wordt en er zelfs een schaarste komt. En stellen zich op als pleitbezorger van de Surinamer. In werkelijkheid alleen maar in het voordeel van hun eigen bankrekening.

Natuurlijk gaat importkip meer kosten, maar echt niet twee keer zoveel. Stel dat je voor tien Surinaamse dollar kip binnenbrengt. Dan betaalde de importeur twee SRD invoerrechten. De kostprijs tot aan de haven is dan twaalf SRD. Nu wordt de heffing vier SRD, waardoor de kostprijs van twaalf naar veertien SRD gaat. Een verhoging van twee SRD ten opzichte van de oude situatie oftewel 16,7 procent. Zondag ben ik een winkel binnengestapt. Een pak Amerikaanse bouten van 4,5 kilogram kost SRD 60; SRD 13,3 per kilogram. Met de verhoging, laten we het afronden naar twintig procent, zou het weer afgerond SRD 16 per kilo kosten.

Een pak Surinaamse kipkarbonade van 470 gram was SRD 16; SRD 34 per kilogram. Ik checkte ook de prijs voor een hele Surinaamse kip; SRD 27,50 per kilo. Conclusie: de arme Surinamer zal nog altijd kiezen voor de buitenlandse kip, omdat die veel goedkoper is en zal blijven. De importeur blijft dus verdienen. Alleen moet hij nu iets meer belasting afdragen. En dat niet eens, want zoals u weet: de handel schuift alles door naar de consument. Wat is dan hun probleem? Ze weten dat er een begin is gemaakt met hun heilige huisje af te breken.

Als het nu gaat van twintig naar veertig procent, is de volgende stap snel gemaakt, om uiteindelijk bij honderd procent te komen. Want dat is wat er moet gebeuren. Op dat moment kost het pakje Amerikaanse bouten opeens SRD 32 per kilo. En dan kiezen we natuurlijk massaal voor de Surinaamse kip en zijn de kiphandelaren met hun bai-seri-broko-Sranan-sani-mentaliteit hun kip met gouden eieren kwijt. In plaats van te klagen kunnen ze liever investeren in lokale kipkwekerijen voor de slacht. En de productie van eieren. Dan hoeven we ook die niet meer te importeren, zoals nu gebeurt. Minstens een kwart miljoen per maand! Dus wat dat betreft regering: 'slacht' die importkip met gouden eieren van de handelaren, zodat we meer en meer onze eigen kippen gaan slachten.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina