Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen wazigheid meer rondom mijnbouwconcessies

Geen wazigheid meer rondom mijnbouwconcessies

05/08/2017 21:15 - Merredith Bruce

NH-minister Regilio Dodson geeft uitleg over de informatie die vermeld staat op de mijnbouwwebsite.

NH-minister Regilio Dodson geeft uitleg over de informatie die vermeld staat op de mijnbouwwebsite. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Met de officiële ingebruikname van een website met ‘alle’ informatie over mijnbouwrechten, moet het “afgelopen” zijn met speculatie en geheimzinnigheid hierover. Dat heeft minister van Natuurlijke Hulpbronnen Regilio Dodson vrijdag gezegd bij de lancering van de ‘toegangspagina’ van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD) op het ministerie.

De lancering houdt verband met de recente toetreding van Suriname tot de EITI, een internationaal vrijwillig initiatief dat streeft naar transparantie in de mijnbouw- en olie-industrie. De website geeft een overzicht van alle locaties waar en aan wie mijnbouwrechten zijn uitgegeven. De digitale informatiebron is niet alleen handig voor potentiële buitenlandse investeerders en concessiehouders, maar ook voor studenten die op zoek zijn naar specifieke informatie over mijnbouwrechten.

Ook banken kunnen er informatie halen over de status van de mijnbouwconcessie van een cliënt. Het gaat om informatie over onder meer goudconcessies en concessies voor middelen ten behoeve van bouwmaterialen. Op de website komen gegevens van eerder uitgegeven mijnbouwrechten en nieuwe concessies. Concessiehouders zijn vooraf geïnformeerd over de nieuwe website. De minister kondigt algehele veranderingen aan om verwikkelingen rondom de uitgifte van mijnbouwconcessies transparanter te maken.

Het ministerie streeft ernaar om alles uit het gedoogbeleid te halen door de wijze van afhandelen van bijvoorbeeld nieuwe aanvragen en verzoeken voor verlenging aan te passen. De transparantie moet zorgen voor meer openheid over inkomsten die de overheid krijgt uit royalty's uit de mijnbouwsector. De herziening van de Mijnbouwwet is ook onderdeel van de transparantie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen