Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Afgezaagd verhaal

COMMENTAAR: Afgezaagd verhaal

05/08/2017 12:00 - Van onze redactie

COMMENTAAR: Afgezaagd verhaal

 

PARAMARIBO - DE DISCUSSIE OVER verhoging van invoerrechten op importkip om daardoor ruimte te scheppen voor de lokale productie, is actueel. Het heikel punt is dat iedere verhoging op eerste levensbehoeften gepaard gaat met een grote druk op het huishoudbudget van de samenleving. Met de verhoging van de kipprijs neemt de verarming verder toe.

De prijs van rundvlees ligt buiten het bereik van echt arme mensen. Goedkopere kipdelen, zoals back and neck, brengen enige verlichting. Kip wordt in kleine stukken gesneden, vooral in gezinnen waar veel mondjes gevuld moeten worden. In dat opzicht was de buitenlandse kip een uitkomst, omdat die in gewicht goedkoper is dan de zogeheten osofowru. Tegenstanders van buitenlandse kip vallen de voorstanders aan op ongezond voedsel. Het ludieke is dat dezelfde tegenstanders van buitenlandse kip op feestjes en bij eethuizen vooraf niet vragen of buitenlandse kip is opgediend.

Het hoeft geen betoog dat kweken van lokale kip gestimuleerd moet worden, al is het maar om de binnenlandse markt te stimuleren, weerbaar te maken en werkgelegenheid te creëren. Het vreemde van de overheidsmaatregel is dat de import niet wordt stopgezet, maar het invoerrecht wordt verhoogd. Bestaanszekerheid verruimen voor lokale kwekers vraagt niet om een halfslachtige maatregel door de invoerrechten op buitenlandse kip te verhogen. Als die concurrentie op gang komt, is het verwachtbaar dat zowel buitenlandse als lokale kip peperduur wordt.

Wie de cultuur van de Surinaamse mens min of meer kent, weet dat als lokale kip duurder is dan buitenlandse, een groot deel van de mensen blijft kiezen voor importkip. Dan wordt voorbijgegaan aan de boost voor de lokale ondernemer. Nu al is de prijs van buitenlandse kip in de supermarkten verhoogd. Zo gauw als het nieuwe importtarief is opgeschroefd, komt de prijs voor importkip hoger te liggen. Maar of ze daarmee de strijd met de lokale producenten verliezen, is maar de vraag. Importeurs hebben geen productiekosten. Onder alle omstandigheden kunnen ze verkopen tegen een scherpe prijs.

In deze affaire over het duurder worden van kip is de meest waanzinnige mededeling afkomstig van minister Ferdinand Welzijn (HI enT) over de rol van de Economische Controle Dienst, die volgens hem zal toezien op prijsopdrijving, zowel door importeurs als lokale producenten. Dat is pure voor-de-gek-houderij, omdat sinds het bestaan van de dienst het werk bestaat uit pappen en nathouden. Het eindresultaat van het toezien en nemen van maatregelen zal nul komma nul zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina