Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oppositie spreekt zich uit tegen situatie Venezuela

Oppositie spreekt zich uit tegen situatie Venezuela

02/08/2017 13:54 - Van onze redactie

De Surinaamse oppositie heeft opgeroepen tot een snelle en vreedzame beëindiging van de alomheersende crisis in Venezuela.

De Surinaamse oppositie heeft opgeroepen tot een snelle en vreedzame beëindiging van de alomheersende crisis in Venezuela. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De VHP, NPS, Pertjajah Luhur en Abop zijn "ernstig bezorgd" over de onstane situatie in Venezuela. De Surinaamse oppositiepartijen hebben dat woensdagmiddag kenbaar gemaakt in een gezamenlijk communiqué.

In het document spreken de vier partijen hun "ernstige afkeuring" uit over de verkiezingen van zondag voor een raad die de Grondwet in Venezuela moet herzien. In aanloop naar de stembusgang waren er protestdemonstraties, waarbij volgens de Surinaamse partijen "door disproportioneel gebruik van geweld door veiligheidstroepen vele doden zijn gevallen".

De oppositie vindt dat de "democratie wordt vertrapt en dat de weg van dictatuur is ingezet". De partijen komen tot die conclusie nadat twee oppositieleiders in Venezuela die huisarrest hadden, waarschijnlijk door veiligheidsdiensten zijn weggevoerd uit hun woningen. De gezamenlijke oppositiepartijen vragen dan ook dat de regering van Venezuela de mensenrechtenverdragen eerbiedigt.

"We staan voor een soevereine, parlementaire democratische rechtsstaat waarin beleving van grondrechten en vrijheden alsmede openbaarheid en decentralisatie van bestuur optimaal dienen te zijn", aldus de vier partijen. Ze roepen op tot "een snelle en vreedzame beëindiging van de alomheersende crisis in het land" met als voornaamste uitgangspunt "herstel van democratische waarden".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina