Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Weerstand tegen verhoging invoerrecht op kip

Weerstand tegen verhoging invoerrecht op kip

31/07/2017 00:02 - Ivan Cairo

Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme.

Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het besluit van de minister van Handel, Industrie en Toerisme, Ferdinand Welzijn, om het invoerrecht op kip(delen) te verdubbelen tot 40 procent, stuit op grote weerstand. Zo zullen importeurs van kip niet meewerken aan versterking van de lokale pluimveesector. Dat hebben zij gezegd tijdens besprekingen met het ministerie.

De meningen van overheidsdeskundigen zijn verdeeld. Sommige zeggen dat de verhoging in een staatsbesluit mag worden geregeld, terwijl andere menen dat de wetgeving aangepast dient te worden. Intussen heeft de Raad van Ministers het staatsbesluit voor de verhoging goedgekeurd. Tegenover de Ware Tijd stelt Welzijn dat er inderdaad weerstand is tegen de aangekondigde verhoging. Of de maatregel dinsdag ingaat zoals de minister onlangs in De Nationale Assemblee heeft gezegd, is nog onduidelijk.

De redactie verneemt dat vooral ambtenaren van het ministerie van Financiën argumenten aanvoeren waarom de verhoging niet zonder meer kan plaatsvinden. Volgens hen moet het parlement de wet over invoerrechten eerst wijzigen en moet Suriname eerst toestemming krijgen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Suriname heeft voor kip begin jaren negentig een maximale importheffing van 20 procent bij de WTO neergelegd, maar mag deze optrekken tot maximaal 40 procent, aldus de bewindsman. "Wij hebben de ruimte om tot 40 procent te gaan zonder wetswijziging of onderhandeling. Een Staatsbesluit is al voldoende", zegt hij.

Wil Suriname boven 40 procent gaan, dan moet er opnieuw onderhandeld worden met landen zoals de Verenigde Staten en Brazilië die een grote afzet hebben op de Surinaamse markt. Welzijn: "Sommige importeurs hebben onomwonden aangegeven niet te zullen of te kunnen meewerken, omdat zij niet geloven dat een verhoging van 20 naar 40 procent de lokale pluimveesector zal stimuleren." Lokale kipproducenten daarentegen hebben aangegeven dat ze de potentie hebben om de Surinaamse markt volledig te voorzien.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina