Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Griekse tragedie Medea realistisch ‘gesurinamiseerd’

Griekse tragedie Medea realistisch ‘gesurinamiseerd’

17/07/2017 21:03 - Audry Wajwakana

Docent Nederlands Jerry Dewnarain (r) met een deel van de 48 studenten van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) tijdens de opvoering van het theaterstuk 'Medea'.

Docent Nederlands Jerry Dewnarain (r) met een deel van de 48 studenten van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) tijdens de opvoering van het theaterstuk 'Medea'. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Medea is de mythische koningsdochter die alles heeft opgeofferd voor haar geliefde Jason, maar later toch door hem bedrogen wordt. Het theaterstuk ‘Medea’, geschreven door dichter Euripides en voor het eerst opgevoerd in 431 vóór Christus, blijft anno 2017 actueel vanwege de thema’s wanhoop, angst, liefde, bedrog, verdriet en wraak.

Studenten MO-B Nederlands van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) speelden zaterdag een eigen realistische en gesurinamiseerde versie van de Griekse tragedie Medea, voor een volle Eddy Wessels Gehoorzaal bij het Cultureel Centrum Suriname (CCS) 

Klokslag zeven uur 's avonds verschijnt docent Jerry Dewnarain, zelf gestoken in een 'Grieks' wit gewaad, op het podium om het stuk aan te kondigen. Het zwarte decor is prachtig opgetuigd met aan de voorkant Griekse zuilen. Op de zuilen branden kaarsen in 'middeleeuwse' kandelaars waardoor het publiek wordt meegevoerd naar de tijd van Medea.

Een 'oude vrouw' in een koto en een student in inheemse klederdracht - zwaaiend met maraca - vertellen waarom Medea boos is. Hierdoor krijgt het stuk al een Surinaams tintje. Medea houdt van Jason en daarom geeft ze haar leven op door haar neef te doden en haar eigen familie te verraden.

Na aankomst in Corinthe geeft de liefde die het verhaal opnieuw een andere wending:Jason verlaat Medea omdat hij van plan is met een andere prinses te trouwen. Omdat Medea nergens terecht kan, zint ze op wraak. Haar wraaklustige plannen presenteert ze bij de offertafel aan de goden. Om Jason in zijn ziel te treffen vermoordt ze hun twee zonen. Medea en Jason zijn door verschillende studenten uitgebeeld. Ook de verschillende Surinaamse liederen gaven het stuk een nationaal tintje.

Het stuk is bijzonder enthousiast ontvangen door het publiek, dat van begin tot eind geboeid bleef. "Ik weet niet veel over Griekse mythologische verhalen, maar ik kon het goed volgen, omdat het heel erg begrijpelijk is opgevoerd", zegt bezoeker Nadia Copijn.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina