Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Importeurs willen Suriname als merk in Nederland

Importeurs willen Suriname als merk in Nederland

16/07/2017 00:02 - Ivan Cairo

Enkele agrarische producten uit Suriname.

Enkele agrarische producten uit Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Suriname kan een groter marktaandeel van agrarische producten in Nederland verwerven indien alle belanghebbenden zich hard daarvoor inzetten. De productie moet omhoog, de verpakking en presentatie moeten beter en de kosten moeten omlaag, vinden Nederlands-Surinaamse importeurs in Nederland.

"Ons belangrijkste doel is dat Suriname een merk wordt, niet meer het land van origine", stelt Winooht Raghoober, woordvoerder van de importeurs in Nederland. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) organiseert op 25 juli een rondetafelconferentie over de export van Surinaamse producten naar Nederland. Behalve belanghebbenden in Suriname nemen ook tien importeurs uit Nederland deel aan de conferentie.  

Het doel is om samen korte- en langetermijnoplossingen te zoeken om de export te bevorderen van Surinaamse landbouwproducten en voedingsmiddelen naar Nederland. Het is van belang dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen. De overheid kan kostenverlagende maatregelen treffen, terwijl de agrariërs hun productie verhogen, zegt Raghoober.

Het initiatief om Surinaamse producten nadrukkelijker op de Nederlandse markt te krijgen komt van de ambassade in Den Haag. Ebu Jones, coördinator van het initiatief, zegt dat de ambassade hiermee inhoud geeft aan de economische diplomatie.

Er zijn verschillende belemmeringen van een betere concurrentiepositie voor Surinaamse landbouwproducten. Eén daarvan is de verpakkingswijze. Soms worden producten achteloos gedumpt in een kartonnen of piepschuimdoos en geëxporteerd. Exporteurs in andere landen doen dat professioneler en hun presentatie is aantrekkelijker.

Raghoober wijst erop dat Suriname allang voorbij is gestreefd door landen als de Dominicaanse Republiek en Thailand, terwijl Suriname al vóór hen groentesoorten, zoals kouseband, op de Nederlandse markt bracht. Jones zegt dat de conferentie moet leiden tot concrete stappen om de problemen weg te werken, "zodat we beter kunnen concurreren".

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina