Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wereldwijde uitroeiing oogziekte trachoom in zicht

Wereldwijde uitroeiing oogziekte trachoom in zicht

16/07/2017 09:27 - Aidy Pinas-Agodeba

Oogarts Jerrel Pawiroredjo van Suriname Eye Care Center, wil zich inspannen om de voorlichting over glaucoom op te voeren.

Oogarts Jerrel Pawiroredjo van Suriname Eye Care Center, wil zich inspannen om de voorlichting over glaucoom op te voeren. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Er zijn goede vooruitzichten voor de wereldwijde uitbanning van trachoom, ’s werelds grootste oorzaak van infectieuze blindheid. Nieuwe gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie tonen een opmerkelijke toename (63 procent) van het aantal mensen dat van 2014 tot 2016 met antibiotica is behandeld voor deze ziekte.

Hierdoor worden de vooruitzichten voor uitbanning van de ziekte in de wereld aanzienlijk verbeterd. In ons land is deze ziekte al uitgeroeid, zegt Jerrel Pawiroredjo van Suriname Eye Care Center (SECC). Al langer dan vijftien jaar zijn hier geen nieuwe gevallen meer gezien. "Wat we zien zijn meer restverschijnselen bij voormalige trachoompatiënten en dat zijn meestal personen op leeftijd."

Trachoom is de oorzaak van visuele beperkingen bij ongeveer 1,8 miljoen mensen wereldwijd, onder wie 450.000 personen die onomkeerbaar blind zijn. De ziekte is gevonden in de armste en meest gemarginaliseerde gemeenschappen van Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika, Australië en het Midden-Oosten.

De meest zorgwekkende vorm van oogziekte in Suriname is glaucoom, een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Uit onderzoek van het SECC blijkt dat 20 procent van de volwassenen boven de vijftig jaar glaucoom heeft en dat is veel. Sommige mensen weten niet dat ze de ziekte hebben, omdat die een 'sluipend' karakter heeft.

"We willen ons inspannen om de voorlichting op te voeren", zegt Pawiroredjo. Het resultaat moet zijn dat iedereen van Afrikaanse afkomst ouder dan 35 jaar zich tenminste één keer laat nakijken. Personen bij wie de ziekte voorkomt bij familie in de eerste graad, moeten zich vóór hun dertigste laten onderzoeken. Zij lopen verhoogd risico om de ziekte te krijgen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina