Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Geen goede grondregistratie zonder nieuw kadastergebouw'

‘Geen goede grondregistratie zonder nieuw kadastergebouw'

16/07/2017 07:35 - Wilfred Leeuwin

DOE-parlementariër Carl Breeveld is voorstander van ordening van het grondregistratiesysteem.

DOE-parlementariër Carl Breeveld is voorstander van ordening van het grondregistratiesysteem. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Plannen van de regering om de grondregistratie te ordenen, zijn volgens DOE-parlementariër Carl Breeveld op niets uitgelopen. Toch is voor het opzetten van een nieuw kadastergebouw aan de Jagernath Lachmonstraat een bedrag van dertig miljoen euro vrijgemaakt.

Het pand staat al geruime tijd half afgebouwd. Het zou worden voorzien van apparatuur, zoals meetinstrumenten en een modern digitaal registratiesysteem. Zonder dit alles is grondregistratie met alles wat erbij hoort een hopeloze situatie geworden met nare gevolgen voor de gemeenschap. "Het lijkt erop dat de gemeenschap het gelag moet betalen voor het mislukken van dit plan", zei Breeveld donderdag in De Nationale Assemblee.

Hij wil weten of de hele dertig miljoen US dollar in de bouw van het pand is gestopt en wat verder hiermee zal gebeuren. De parlementariër laat er overigens geen twijfel over bestaan voorstander te zijn van ordening. In een goed systeem moet elk perceel worden voorzien van een perceelidentificatie. De politicus zegt dat de problemen die ontstaan zonder een geordend registratiecentrum niet alleen voor ongemak zorgen, maar ook voor extra hoge transactiekosten voor burgers.

Bij de overdracht van een perceel blijkt dat er opnieuw metingen moeten worden gedaan, met en volgens bepaalde standaarden en instrumenten om te corresponderen met een basisstation, waar met een satelliet meetpunten zijn geregistreerd. Alle metingen die door landmeters worden gedaan moeten refereren aan en corresponderen met de gegevens van het station. Door het gemis hiervan moeten landmeters extra kosten maken om de juiste metingen te verrichten. Het aanschaffen van een station kost ruim vijftienduizend US dollar.

De weinige landmeters die zich deze investering kunnen permitteren, kunnen het vele werk niet aan. In de praktijk staan daardoor veel percelen niet geregistreerd. Dit zorgt voor problemen bij transacties. Breeveld pleit ervoor dat de overheid een kredietmogelijkheid creëert voor landmeters die het station niet kunnen aanschaffen, of dat de overheid zelf ervoor zorgt dat er GPS-punten ter beschikking zijn, waarnaar de landmeter met zijn eigen meetinstrument kan refereren.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina