Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Telesur start aanleg glasvezelnetwerk

Telesur start aanleg glasvezelnetwerk

15/07/2017 20:02 - Van onze redactie

Telesur start aanleg glasvezelnetwerk

 

PARAMARIBO - Telesur is woensdag begonnen met voorbereidingen om glasvezelkabels op te hangen aan de stroompalen van de EBS, zegt woordvoerder Jennis Asraf. Het bedrijf wil tegen eind 2018, begin 2019 landelijk alle huishoudens en bedrijven van breedbandinternet voorzien.

Door glasvezelkabels aan de EBS-masten te hangen, hoeft er niet te worden gegraven. Hierdoor wint het bedrijf tijd om het landelijke netwerk versneld aan te leggen. Het project is begonnen te Clevia waar al een breedbandcentrale staat. Daar zijn met medewerking van klanten succesvolle testen gedaan binnen een straal van achthonderd meter. Bij deze testen waren er internetsnelheden van tussen de tien en twintig mb's per seconde.

"Er wordt nu aan gewerkt de overige klanten ook over te nemen op het nieuwe systeem via glasvezel. De verwachting is dat nieuwe groepen al rond oktober/november 2017 de hogere bandbreedte zullen kunnen testen. Tegelijkertijd zullen andere wijken gekoppeld worden aan het glasvezelnetwerk", aldus Asraf.

Het is de bedoeling om het sterk verouderde koperen netwerk te vervangen waarop vaste telefonie nu nog draait. Wanneer het glasvezelnetwerk is uitgebreid, zal Telesur zijn communicatiediensten voornamelijk via breedbandinternet leveren. Er zijn geen plannen om het koperen netwerk te verwijderen.

De aanleg van het landelijke glasvezelnetwerk is onderdeel van het zogeheten Nationaal Breedband Plan van de overheid. Om dit plan te financieren, heeft de staat een megalening van iets minder dan honderd miljoen US dollar gesloten met de Chinese telecommunicatiegigant Huawei. Aan het eind van het project zal totaal 115 miljoen US dollar zijn geïnvesteerd.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina