Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President bezoekt voormalig Suralco-gebied in Marowijne

President bezoekt voormalig Suralco-gebied in Marowijne

15/07/2017 23:27 - Ivan Cairo

President bezoekt voormalig Suralco-gebied in Marowijne

 

PARAMARIBO - Een delegatie onder leiding van president Desi Bouterse heeft zaterdag een bezoek gebracht aan het district Marowijne. Door het vertrek van bauxietmaatschappij Suralco uit Suriname komen behalve de mijn ook onder andere ook de Coermotibohaven, het Moengo-stafdorp en de Nassauconcessie weer in de boezem van de Staat. Zo meldt Clifton Limburg, directeur van het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De president heeft zich persoonlijk georiënteerd en mogelijkheden besproken om het gebied nieuw leven in te blazen. "We hebben een overeenstemming bereikt met Suralco en willen het overnemen om het vervolgens samen met de plaatselijke gemeenschap in oude staat terug te brengen", aldus de president. Het zou volgens hem zonde zijn om de faciliteiten en opstallen die Suralco achterlaat "tegen de vlakte te gooien".

De delegatie bestond verder uit de ministers Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Ronnie Benschop van Defensie, Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer en Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie en BEP-voorzitter en -assembleelid Celcius Waterberg. In de delegatie zaten verder Dilip Sardjoe en Marc Waaldijk, respectievelijk voorzitter en lid van de presidentiële commissie die onderhandelingen voert met Suralco/Alcoa.

Onlangs had de regering het parlement gevraagd om onder andere de kwestie Suralco/Alcoa in comité-generaal te bespreken vanwege zaken die mogelijk gevoelig zijn om in een openbare vergadering aan de orde te stellen. De vergadering met een geheim karakter zou afgelopen dinsdag gehouden worden, maar werd op verzoek van de regering niet meer uitgeschreven door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

Nu staat het comité-generaal aanstaande dinsdag op de agenda. Het parlement zal tijdens deze bijeenkomst besluiten in hoeverre de besproken zaken met de samenleving gedeeld zullen worden. Oppositieleden uitten recentelijk opnieuw kritiek op de regering. Ze zijn van oordeel, dat de regering nog steeds geen ruggespraak met het parlement heeft gehouden, maar wel verregaande afspraken met Suralco/Alcoa maakt, onder meer over de overdracht van uitgemijnde gebieden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina