Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Water en frisdrank betrouwbaar?

COMMENTAAR: Water en frisdrank betrouwbaar?

15/07/2017 12:00 - Van onze redactie

COMMENTAAR: Water en frisdrank betrouwbaar?

 

PARAMARIBO - HALFSLACHTIGE MEDEDELINGEN EN tegenspraak van functionarissen over de kwaliteit van drinkwater en frisdrank geven geen geruststelling. Aan een onafhankelijke commissie moet worden opgedragen verklaringen over de huidige kwaliteit van het water en frisdrank grondig te onderzoeken. Er zijn teveel twijfels die wantrouwen oproepen.

Coördinator Primnath Ritoe van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) doet de zorgwekkende mededeling dat enige tijd de controle van water door het Centraal Laboratorium van het BOG niet heeft plaatsgevonden. Hoe lang deze onverantwoordelijke situatie heeft geduurd, is niet gezegd. De bizarre reden is dat testmateriaal en benodigde apparatuur niet voorhanden was. Na zijn oriëntatiebezoek bij het laboratorium bij BOG constateert Ritoe dat alles weer in orde is, hoewel hij in een adem zegt dat 'voor zover hij dat kan zeggen' er geen alarmerende en negatieve testen zijn.

'Voor zover hij dat kan zeggen' klinkt niet overtuigend. Het is interessant te weten hoelang de periode tussen de non-controle en het opnieuw oppakken van die controle heeft geduurd. Hoe dan ook heeft de samenleving zonder daarvan op de hoogte te zijn, 'enige tijd' blootgestaan aan ziekten. Het BOG moet de verantwoordelijkheid nemen en zich niet in bochten wringen om zijn falen goed te praten. Zo ver het een begrotingsprobleem is moeten de ministers van Financiën en Volksgezondheid op het matje worden geroepen. Het BOG beroept zich op certificering en accreditatie van het laboratorium.

Hoog van de toren blazen hierover is riskant want de onverantwoorde houding van het BOG betekent onmiddellijke intrekking van de certificering. Dat is belangrijk voor de volksgezondheid. Ondanks berichten over een lichte stijging van diarree en braken alsook besmetting met de E. colibacterie worden de geruchten ontkend door de SWM en het BOG. Volgens de firma Fernandes heeft het tekort aan frisdrank niets te maken met de kwaliteit van het water.

De SWM gaat verder en beweert dat frisdrankproducenten het water van de SWM extra zuiveren. Hiermee wordt voetstoots aangenomen dat er zodanige veiligheidskleppen zijn ingebouwd in zuivering van het leidingwater wat paniek uitsluit. Het vertrouwen kan echter pas gegeven worden nadat instanties zoals BOG hun verantwoordelijkheid durven nemen en in alle openheid en eerlijkheid de samenleving meedelen dat controle op de veiligheid van het water over een bepaalde periode niet is gegarandeerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina