Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • UPDATE: Macron behaalt meerderheid bij parlementsverkiezingen

UPDATE: Macron behaalt meerderheid bij parlementsverkiezingen

19/06/2017 06:13

UPDATE: Macron behaalt meerderheid bij parlementsverkiezingen

Foto: AP / Francois Mori  

PARIJS - De Franse president Emmanuel Macron behaalt met zijn partij La République En Marche (LREM) en haar bondgenoot Modem ten minste 331 zetels in het lagerhuis van het Franse parlement.

Rond 01.00 uur zondagnacht was 97 procent van de stemmen geteld. Volgens de officiële cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken staat Macrons eigen partij op 291 zetels. Macron kan met deze uitslag met een zeer ruime meerderheid in het parlement werk maken van de hervormingen die hij heeft beloofd. Tussen de zetelwinnaars zitten ook veel vrouwen: zeker 156, meer dan ooit in Frankrijk. Dat komt mede doordat Macron erop gebrand was een gelijk aantal vrouwen en mannen op de kiestlijst voor LREM te zetten.

Met een grote meerderheid in het parlement achter zich kan de pro-Europese Macron proberen zijn campagnebeloften door te voeren. Zijn overwinning wordt echter getemperd door de lage verkiezingsopkomst van rond 42 procent, een dieptepunt in de naoorlogse Vijfde Republiek. Veel voorgaande regeringen moesten hun hervormingsambities bijstellen nadat Franse vakbonden of andere belangengroepen in verzet kwamen met stakingen of straatprotesten. Verder heeft Macron in de Senaat nog te maken met een rechtse meerderheid. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina