Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bekleding uitgebrande woontoren Londen verboden

Bekleding uitgebrande woontoren Londen verboden

18/06/2017 15:31

Bekleding uitgebrande woontoren Londen verboden

Foto: AP  

LONDEN - De gevelbekleding van de door brand verwoeste Grenfell Tower had in Groot-Brittannië niet gebruikt mogen worden op zo'n groot gebouw. Dat heeft minister Philip Hammond (Financiën) zondag bevestigd.

''Ik heb begrepen dat die gevelbekleding, deze brandbare bekleding die verboden is in Europa en de VS, ook hier verboden is'', zei Hammond in een televisieinterview tegen de nieuwszender BBC.

De goedkope gevelbekleding wordt gezien als de reden dat het vuur zich snel kon verspreiden. De overheid concludeerde na de brand in de Londense woontoren, waarbij tientallen doden vielen, dat het materiaal niet gebruikt had mogen worden op een gebouw dat hoger is dan 18 meter. De minister verwees volgens zijn woordvoerder naar die mededeling.

Hammond zei verder dat uit een strafrechtelijk onderzoek moet blijken of bouwvoorschriften zijn geschonden toen het pand werd opgeknapt. Uit een ander onderzoek moet onder meer blijken of de bouwvoorschriften correct zijn opgesteld en op de juiste wijze zijn gehandhaafd. De producent van de kunststof gevelplaten waarschuwde eerder voor de risico's die deze met zich meebrachten voor hoge gebouwen, zo werd vorige week bekend.

Tabellen in een brochure die het bedrijf Reynobond in 2016 publiceerde, laten zien hoe deze platen van polyetheen alleen gebruikt mogen worden voor gebouwen die lager zijn dan tien meter. "Zodra het gebouw hoger is dan de ladders van de brandweer, moet ander, minder brandbaar materiaal worden gebruikt", staat in de begeleidende tekst. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina