Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Waakzaam blijven

COMMENTAAR: Waakzaam blijven

25/05/2017 12:00

COMMENTAAR: Waakzaam blijven

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - TWEE VROUWEN HEBBEN vorige week maandag in de ochtend protestposters geplakt bij de Venezolaanse ambassade aan de Henck Arronstraat. Dit onthulde ambassadeur Olga Diaz Martinez dinsdag tijdens een ontmoeting met de pers. Volgens de Venezolaanse ambassadeur zijn “gemanipuleerde foto’s” opgeplakt van doden die vielen tijdens de gewelddadige protesten. De ambassadeur vindt de internationale berichtgeving over de schermutselingen eenzijdig, vals en geen juiste weergave van wat er in haar land gebeurt. Suriname is een bevriende natie en zij ervaart het plakken van de posters als onprettig.

Dat valt te begrijpen. Maar ondertussen mag niet worden voorbijgegaan aan wat er zich momenteel in Venezuela afspeelt. Het land staat er financieel en economisch veel slechter voor dan Suriname: de meest primaire basisgoederen zijn nauwelijks te krijgen, om over noodzakelijke medicijnen maar te zwijgen. In vergelijking met de zware crisis waar Venezolanen onder lijden, is er in Suriname slechts sprake van een lichte recessie.

Dat ambassadeur Martinez tracht het beeld dat iedereen over Venezuela voor ogen heeft te nuanceren, kun je haar niet kwalijk nemen. Ze krijgt instructies van haar bazen in Venezuela, die ze uit lijfsbehoud moet uitvoeren. Maar ieder weldenkend mens begrijpt dat er iets ernstigs in haar land gaande is en dat haar verhaal over gemanipuleerde foto's van doden kant noch wal raakt. Er zijn genoeg onafhankelijke media die verslag doen over wat zich daar werkelijk voltrekt.

Sinds het overlijden van de populaire president Hugo Chávez in 2013 is het land onder leiding van zijn opvolger Nicolás Maduro naar een diep dal afgegleden. Als olieproducerend land heeft Venezuela zwaar te lijden onder de sterk gedaalde prijzen op de wereldmarkt; aan de andere kant mist Maduro het charisma dat zijn voorganger had. Daardoor wordt de economische terugval door de bevolking niet meer voor zoete koek geslikt. De regering Maduro, die dictatoriale trekjes vertoont, pareert de huidige protesten door ze keihard neer te slaan en door actievoerders op te sluiten. Dat is een zorgelijke ontwikkeling.

Dat de Surinaamse regering onder leiding van president Desi Bouterse - ook uit zakelijke overwegingen - warme gevoelens koestert voor het regime in Venezuela, valt vanwege de banden die in de laatste decennia zijn opgebouwd nog wel enigszins te begrijpen. Maar dat betekent niet dat ons land een kritiekloze houding moet aannemen en de kop in het zand moet steken. Waakzaam blijven is in deze het advies.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina