Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Veel vragen

COMMENTAAR: Veel vragen

18/05/2017 12:00

COMMENTAAR: Veel vragen

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - TIJDENS DE VERGADERING in De Nationale Assemblee heeft de regering een flinke hoeveelheid vragen op haar bord gekregen die schreeuwen om beantwoording. Het was een bijzondere vergadering, want president Desi Bouterse was voor het eerst sinds maanden weer eens in de vergaderzaal van het hoogste bestuurscollege aanwezig. Doorgaans probeert hij dat te mijden, maar gezien de toenemende problemen in het land en de zware druk die vanuit het parlement op hem werd uitgeoefend om te verschijnen, kon hij er niet meer omheen.

Vooral de oppositie greep haar kans om ontelbare vragen op de regering af te vuren, in de hoop duidelijkheid te krijgen hoe het land er werkelijk voor staat. En bovenal om te horen wat de regering denkt te doen om de precaire situatie waar het volk zich in bevindt, te verbeteren.

Ook de leden van de coalitie lieten zich niet onbetuigd, maar zij probeerden de tegenstanders er vooral van te overtuigen dat het allemaal niet zo ernstig is als men zegt en denkt. Bovendien blijven zij erbij dat de crisis niet aan het falende beleid van de regering te wijten is, maar dat die grotendeels het gevolg is van de gekelderde goud- en olieprijzen en het wegvallen van de inkomsten uit de bauxietsector.

Het wachten is nu op antwoorden van de president en zijn regeerteam. Daar wordt niet alleen door de oppositie maar ook door grote delen van de bevolking naar uitgekeken. Want ook die zitten met talrijke onbeantwoorde vragen. Door het totale gebrek aan transparantie van de regering in de afgelopen jaren is er geen enkel zicht op de actuele situatie. Hoe staat de financiële huishouding van lanti ervoor? Hoeveel miljoenen zijn er precies geleend en wat is daarvan inmiddels ontvangen? En wat is er met dat geld gebeurd?

In een goed functionerende parlementaire democratie hadden we dat al lang geweten, maar dat is Suriname helaas niet. De niet onderbouwde beweringen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën dat Suriname uit het diepe dal klimt en dat de toekomst er inmiddels een stuk rooskleuriger uitziet, gelooft geen hond meer.

Maar misschien dat Bouterse en zijn ministers nu van de gelegenheid gebruikmaken om openheid van zaken te geven. Dan weet het volk wat het kan verwachten en door welke zure manja's nog heen gebeten moet worden. Tijdens de volgende DNA-vergadering, waar Bouterse naar verwachting aan het woord komt, zal blijken of we eindelijk de waarheid zullen horen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina