Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • IMF waarschuwt tegen protectionisme

IMF waarschuwt tegen protectionisme

21/04/2017 00:03 - Ivan Cairo

IMF waarschuwt tegen protectionisme

 

PARAMARIBO - Handelsbescherming die in belangrijke internationale markten de kop opsteekt kan de voorzichtig ingezette groei van de wereldeconomie teniet doen. Zo waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij de presentatie van zijn rapport ‘World Economic Outlook’.

De presentatie vond plaats in de marge van de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank die momenteel in Washington wordt gehouden. In de nieuwe projectie staat dat de wereldeconomie dit jaar met 3.5 procent zal toenemen en in 2018 met 3.6 procent. Eerder werd voorspeld dat de economische groei voor dit jaar 5.1 procent zou bedragen. Het 250 pagina's tellende document werd tijdens een persconferentie gepresenteerd door Maurice Obstfeld, directeur van de Onderzoeksafdeling van het IMF.

Hij zei dat de groei over een brede linie zal plaatsvinden in de sterk geïndustrialiseerde landen, opkomende economieën en lage inkomenslanden. De groei zal voornamelijk te merken zijn in productie en handel. De hogere groeiprojectie komt voornamelijk door positieve economische ontwikkelingen in Europa en Azië, maar ook door de goede vooruitzichten in de VS. "Ondanks deze goede tekenen van sterkte, zullen veel landen het dit jaar nog heel moeilijk hebben met groeicijfers die significant later zullen liggen dan eerdere voorspellingen", zegt Obstfeld.

Prijzen van grondstoffen zijn sinds 2016 een beetje gestegen, maar ze zijn nog steeds laag. Dit blijft een grote uitdaging voor exporteurs van grondstoffen in voornamelijk het Midden-Oosten, Afrika, Latijns-Amerika en het Garibisch gebied, zei de IMF-topper. Tegelijkertijd bedreigt een combinatie van ernstige klimatologische omstandigheden en civiele onrust verschillende lage inkomenslanden met massa sterfte. In sub-Saharaans Afrika kan de inkomensgroei lager uitvallen dan de bevolkinsgroei, maar niet zo veel als vorig jaar, aldus Obstfeld.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina