Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Stratego

COLUMN: Stratego

21/04/2017 14:00 - PS

COLUMN: Stratego

Philomena Bijlhout  

Stratego is een bordspel. Je speelt een veldslag met als doel zo snel mogelijk de vlag van de tegenstander te vinden. Natuurlijk moet je het spel strategisch spelen om te kunnen winnen. Met belangstelling heb ik deze week gekeken naar de verslaglegging op de televisie, over de protestdemonstraties in ons land en geluisterd naar de live reportages op de radio. Maar er is meer gebeurd de afgelopen dagen. De relatie tussen de moeder van Dwayne (de jongen die aan zijn klompvoet is geopereerd en illegaal in Suriname woont) en mij is gebrouilleerd.

Het was voor mij op z'n Brunsies, 'einde dienst'. Ik ontdekte dat ze zijn ID-papieren helemaal niet in orde maakte zoals beloofd, zodat ik de ziekenfondskaart kan aanvragen. Nu moet hij weer worden opgenomen want de wond geneest niet goed. Mam speelde stratego.Ook onze nieuwbakken minister van Justitie, Van der San, kreeg het deze week voor zijn kiezen. De uitdaging was om een (terecht) ontevreden menigte, beheersbaar de ruimte te geven, hun frustraties te uiten middels protestdemonstraties. De boel escaleerde dinsdag heftig en de gang van zaken verdient geen schoonheidsprijs. Bestuurlijk werd het een fiasco.

Maar het was te verwachten, want sinds de vorige week werd er op de televisie een spotje uitgezonden van de regering. Daarin wordt onder meer gezegd dat men tijdens demonstraties niet mag aanzetten tot anarchie. Monteer er een spannend, dramatisch muziekje onder, vertraag de zwart/wit gemaakte beelden van demonstrerende burgers die vechten met de politie en de sfeer voor de aankomende protesten is gecreëerd. Doe op de dag van de demonstraties er een paar ME'ers bij, een lid van het ATteam met een dodenmasker op en je krijgt de voorspelde anarchie. Doen alsof het zou gaan om de bestrijding van de zware, georganiseerde misdaad. Zie daar onze eigen CSI-serie op tv. Na de escalatie werd het tv-spotje uitgezonden als nieuwsitem in een reguliere nieuwsuitzending van de televisiestations STVS en ATV. Geen menselijk gezicht van de regering, noch van politie die persoonlijk reageerde op de ontstane situatie.

De STVS, onze nationale zender, presteerde het zelfs om helemaal geen geluidsfragmenten te tonen in hun nieuwsuitzending, van speeches die zijn gehouden door de protestleiders op woensdag. Stratego? Tot overmaat van ramp maakte de minister van Justitie, op dezelfde heftige protestdag, een ferm statement tijdens de herdenkingsdienst voor de omgekomen Chinese vader en zoon. Hij belooft de toegenomen criminaliteit te zullen indammen. Daarom zal worden nagegaan of de wet zodanig kan worden aangepast dat de Chinese winkelier iemand mag doodschieten als deze onder verdachte omstandigheden in de winkel rondloopt. Dat kan natuurlijk niet. Toen Maisha Neus rovers opriep om mee te demonstreren, is ze hierop aangevallen. Terecht. Tot ze uitlegde waar haar gedachten op gestoeld waren. Het was ongelukkig geformuleerd. In de nieuwsuitzending van de STVS legt vervolgens niet de minister maar districtscommissaris Bado van het district Tapanahony (waar de vader en zoon zijn vermoord) een verklaring af over de verruwing en eigenlijk eerder genoemd statement.

Wat is nu de rol van de minister van Justitie als de dc een verklaring afgeeft in het journaal? Wij ervaren overal criminaliteit en dat valt onder de verantwoordelijkheid van de minister. Geef hem dan het woord om het allemaal uit te leggen en niet de dc.De jonge leiders van de protestdemonstraties zijn tijdens hun acties ook kritisch naar de politieke leiders van de oppositionele partijen en DA '91. Eén van hen, Pakito, constateerde dat zij nu wel massaal aanwezig waren na de grote escalatie, de dag ervoor. Het voorwerk was immers gedaan. Hij zei: "Wij hier zijn het volk van Suriname. Waar is jullie achterban? Kom met je achterban!" Stratego. Het spel is al in volle gang. Wie vindt zo snel mogelijk de vlag?.-.

bijlhoutdwt@homail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina