Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vermogensbelasting potentiële ‘geldbron’

Vermogensbelasting potentiële ‘geldbron’

20/04/2017 08:00 - Milton Hubard

Centraal Belastingkantoor.

Centraal Belastingkantoor. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De overheid int veel te weinig geld bij burgers, met enorme bezittingen. Door actiever Vermogensbelasting te innen, zou de staat veel meer geld binnenhalen, zegt belastingdeskundige Roy Shyamnarain. “Het is maar een handjevol mensen die Vermogensbelasting betalen.”

Volgens de wet Vermogensbelasting moeten burgers met een vermogen van meer dan SRD 200.000, jaarlijks 0.8 procent daarvan afdragen aan de staat. Hij vermoedt dat met deze vorm van belasting nog flink wat geld kan worden binnengehaald, als gekeken wordt naar de grote gebouwen en de dure auto's in het land. "Ze moeten toch van iemand zijn?" Shyamnarain onderstreept dat ook andere bezittingen meetellen bij het berekenen van een vermogen van burgers, zoals sieraden, aandelen in bedrijven en geld.

Vermogensbelasting is echter slechts één van de mogelijkheden om meer geld binnen te krijgen. Zo zou er een evaluatie moeten komen van het inkomen van bijvoorbeeld de kleine goudzoekers van wie het onduidelijk is hoeveel inkomstenbelasting zij betalen. Hij onderstreept weliswaar dat er niet zonder meer moet worden aangenomen dat alle goud dat ze vinden winst is, omdat de investerings- en risicokosten in deze sector ook erg hoog zijn.

Shyamnarain ondersteunt de gedachte van de overheid om het systeem van Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) in te voeren. Bij BTW wordt er aan de prijs van elk product of dienst een percentage aan belasting toegevoegd, waardoor de burger bij het afrekenen direct belasting betaalt. Dit systeem maakt het ook moeilijker om belasting te ontwijken. Deze vorm van belastingheffing geeft de regering overigens ook de ruimte om periodiek de belasting op een bepaald product of dienst bij te stellen om hierdoor meer geld binnen te krijgen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina