Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Ruim 80 procent verplichte geneesmiddelen beschikbaar'

'Ruim 80 procent verplichte geneesmiddelen beschikbaar'

20/04/2017 03:34 - Aidy Pinas-Agodeba

Slechts 80 procent verplichte geneesmiddelen beschikbaar

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Patiënten klagen steen en been omdat sommige medicijnen niet in de geneesmiddelenklapper voorkomen en men er zelf voor moet betalen. Volgens de woordvoerder van de Vereniging van RGD-artsen, Robby Ramautar, wordt in vele gevallen de schuld geschoven in de schoenen van de verzekeraar, Stichting Staatsziekenfonds (SZF). Ramautar zegt dat de huisarts zoveel mogelijk probeert een alternatief te zoeken voor de patiënt als die een specifiek medicijn niet kan betalen.

De voorzitter van de Vereniging van Apothekers, Irvin Jong A Liem, zegt dat door uiteenlopende redenen tot nu toe niet alle geneesmiddelen in de klapper beschikbaar zijn: "Momenteel ligt de beschikbaarheid op ruim 80 procent." Hij benadrukt dat de patiënt helaas zelf zal moeten betalen voor door de arts voorgeschreven medicijnen die niet in de geneesmiddelenklapper van de verzekeraars voorkomen.

Het SZF benadrukt dat de geneesmiddelenvoorziening gebaseerd is op de Nationale Geneesmiddelen Klapper (NGK), die wordt vastgesteld door de commissie die door de minister van Volksgezondheid is samengesteld. In de klapper staan in elk geval de medicijnen die aangeboden moeten kunnen worden aan de samenleving.

"De uitdaging voor het land is te zorgen dat de medicijnen uit de NGK steeds voorradig en aanwezig zijn. Het SZF heeft daar geen invloed op. Het verwijt dat wordt gemaakt, is dus niet terecht", meldt het fonds. De stichting deelt verder mee dat de eigen financiële bijdrage bij het afhalen van een geneesmiddel bij de apotheek al geruime tijd geleden is afgeschaft.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina