Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Onwetendheid is onbegrip’

‘Onwetendheid is onbegrip’

20/04/2017 00:02 - Merredith Bruce

Politieagenten hebben de afgelopen dagen veel kritiek over zich heen gehad met als climax de vierde dag van de protestdemonstraties waar hardhandig is opgetreden tegen enkele betogers.

Politieagenten hebben de afgelopen dagen veel kritiek over zich heen gehad met als climax de vierde dag van de protestdemonstraties waar hardhandig is opgetreden tegen enkele betogers. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “Onwetendheid is onbegrip.” Hiermee tracht Revelino Eijk, woordvoerder van de Surinaamse Politiebond, de kritiek van de samenleving op het optreden van de politie tijdens de protestdemonstraties te verklaren. Velen hebben deze wijze van optreden afgekeurd en daarbij kritische kanttekeningen geplaatst bij de bevoegdheden van de politie.

Eijk trekt de conclusie dat de kritiek vanuit de samenleving het gevolg is van een botsing tussen "het recht van burgers voor vreedzaam betogen en de plicht van politieambtenaren om de orde te handhaven." De woordvoerder beklemtoont evenwel dat buitenproportioneel optreden van de politie niet goed te praten is en dat dit op zich kan leiden tot imagoschade. Anderzijds stelt hij dat kritiek vanuit de samenleving, als die op onwetendheid over bevoegdheden van de politie is gebaseerd, hetzelfde effect kan hebben.

Hij probeert in dit verband met wetsartikelen en regels een algemeen beeld geven van de bevoegdheden van de politie en het recht van burgers als het gaat om een vreedzame betoging. Eijk verwijst naar artikel 21 van de Grondwet waarin het recht op vreedzame betoging wordt erkend. Voorts haalt hij een andere passage uit dat artikel aan, waarin vermeld wordt dat de uitoefening van dit recht 'in het belang der openbare orde, veiligheid, gezondheid en goede zeden bij wet aan regel en beperking kan worden onderworpen.

De woordvoerder verwijst naar artikel 12 in het Politiehandvest waar uitgelegd wordt in welke gevallen de politie geweld mag toepassen. Dit gedeelte is nader uitgewerkt in de 'instructie ambtenaren van politie', artikel 15 tot en met 18.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina