Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mislukte intimidatiepoging 'I’m here to kill’

Mislukte intimidatiepoging 'I’m here to kill’

20/04/2017 17:33 - Ruth van der Kolk

Mislukte intimidatiepoging 'I’m here to kill’

Foto: Facebook  

PARAMARIBO - Er is ophef ontstaan over een ME-lid dat dinsdag tijdens de protestacties een bivakmuts droeg met een afdruk van een doodshoofd. Tijdens deze vierde protestdag van de Raad van Vakcentrales in Suriname trad de politie hardhandig op tegen demonstranten. Criminoloog Lucien Naarden: "Het dragen van een masker in zo'n situatie is puur om te intimideren."

Mensen gaan niet zomaar gemaskerd, stelt Naarden. "Zo iemand is in staat om geweld te plegen. Hij bereidt zich voor om geweld toe te passen met bijvoorbeeld een vuurwapen." Hij verwijst naar terroristen in Europa die vaak een masker dragen. Hoewel er dinsdag geen sprake was van terrorisme, ziet de criminoloog wel een verband.  "Diegene is op zo'n moment bereid om tot het uiterste te gaan. Eigenlijk zegt de persoon: I am here to kill."

Daarbij dient het masker ook voor zelfbescherming: de persoon wil niet herkend worden. Ook pleegt die persoon pure intimidatie, vindt Naarden. "Diegene wilde mensen bang maken." Naarden vermoedt dat optreders tijdens de vierde protestdag hun macht en kracht wilden tonen. "Ze lieten de menigte zien waartoe zij in staat zijn. Blijkbaar wilden de optreders niet alleen vreedzaam naast de wandelmars lopen, maar ook ingrijpen. Het was een soort waarschuwing naar de protestanten toe."

De beelden van de gemaskerde man in uniform zijn massaal verspreid via Facebook. De impact van de intimidatiepoging lijkt echter minimaal te zijn bij gebruikers van sociale mediakanalen. Mensen reageren veelvuldig met een neerbuigende toon. "Hij is duidelijk het slachtoffer van Playstationspelletjes zoals Call of Duty en Battlefield", schrijft een bekende artiest op Facebook.

Een vrouwelijke sociale mediagebruiker reageert: "Die man denkt dat hij heel wat is, maar hij maakt zichzelf compleet belachelijk. Waarschijnlijk pinaart hij heel erg." Een derde Facebook-gebruiker gist naar de motivatie van de persoon met bivakmuts. "Diegene schaamde zich zo diep dat hij die opdracht moest uitvoeren, dat hij dit masker opzette om onherkenbaar te blijven."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina